Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
828.5 Кб
Скачать

130

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

людини. Знання життя рослин допомагає людині одержувати високі врожаї, виводити нові сорти й завдяки цьому задовольняти різноманітні потреби в продуктах харчування і сировині для промисловості.

З проведеної бесіди учні повинні зрозуміти найголовніші завдання вивчення теми: розширювати й удосконалювати знання про цю біологічно цікаву і практично дуже важливу групу рослин, а також навчитися з допомогою визначників з’ясовувати назви рослин, знаходити ознаки подібності в їх будові, дізнаватися, яке вони мають значення в житті природи й людини.

Урок 46

Клас Дводольні. Розові, Капустяні й Бобові. Основні представники та їх значення для людини

Цілі уроку: ознайомитиучнівзосновнимипредставниками родин Розоцвіті, Капустяні й Бобові, їхніми характерними ознаками, розмаїтістю і використанням людиною.

Базові поняття і терміни уроку: Дводольні рослини, квітка, плід, листороз-

міщення, форма листка, суцвіття, однорічні, дворічні, багаторічні рослини, культурні й дикорослі рослини.

Концепція уроку

Урок доцільно почати з розгляду найбільш типових представників. На прикладі цих рослин можна чітко показати характерні ознаки будови й біології (однорічна і дворічна, культурна і дикоростуча тощо), що дуже важливо для початкового вивчення видових і родових ознак, а також ознак родини.

Основний зміст уроку

Родина Розові

Родина нараховує близько 3 тис. видів дуже різноманітних за зовнішнім виглядом рослин. Одні з них — дерева (наприклад, яблуня, груша, горобина, черемшина), інші — кущі (такі, як шипшина), треті — багаторічні трави: суниця, гравілат, перстач. Багато які з розоцвітих мають шипи й колючками, наприклад, шипшина, глід, малина, ожина, татарник, або будяк. А є зовсім неколючі рослини.

Ця родина дуже різноманітна. У рослин цієї родини можуть бути найрізноманітніші листки. Прості листки має яблуня, трійчасто-складні —

Розділ ІІІ. Розмаїтість рослин

131

 

 

суниця або полуниця, непарноперистоскладні — малина і шипшина. Навіть в одного роду листки можуть значною мірою відрізнятися. Наприклад, різні види горобини можуть мати й прості листки, і складні.

Дуже різноманітні й плоди в цій родини. Ми вже знаємо плід яблуко (яблуня, груша, горобина) плід кістянка (вишня, абрикос, слива, черешня) і багатогорішок у шипшини й полуниці.

Можна уточнити. У малини плід багатокістянка, що складається із дрібних кістяночок, розташованих на спільному квітколожі. Всі наведені приклади стосуються соковитих плодів, але в цій родині є також рослини із сухими плодами. Наприклад, гравілат, спірея, причепа. Багато які з таких сухих плодів мають спеціальні гачечки, що дозволяють рослині чіплятися за шерсть тварин або одяг людини й переноситися на нові місця.

Але незважаючи на такі відмінності, всі рослини родини Розові мають спільні ознаки, завдяки яким їх об’єднують разом і відрізняють від рослин інших родин.

Як ви пам’ятаєте, поява квітки — головна відмінність квіткових рослин від інших відділів. Саме будову квітки й було взято ботаніками за основу для поділу рослин на родини, роди та види.

Квітка родини Розові має, як правило, подвійну оцвітину, чашечка складається з п’яти вільних чашолистків, віночок — з п’яти вільних пелюсток. Тичинок багато, але якщо уважно придивитися, то помітно, що вони розташовані не безладно, а в кілька кіл і розрізняються довжиною тичинкових ниток. При цьому маточок у квітці може бути багато (суниця, малина) або одна, як в абрикоса, сливи, вишні.

Отже, формула квітки, залежно від кількості маточок, може бути такою: Ч5П5Т¥М¥ або Ч5П5Т¥М1.

Паспорт родини Розові

Родів 100, видів 3 000.

Квітка — Ч5П5Т¥М¥, Ч5П5Т¥М1 Поширення — по всьому світу, але надто в помірній і субтропічній

областях Північної півкулі.

Життєва форма: переважають листопадні дерева і кущі, але багато одно- і багаторічних трав.

Запилення — комахами (спектр запилення широкий).

Плоди — листівка, кістянка, яблуко і дуже різноманітні збірні — багатогорішок, багатокістянка. Поширюються тваринами.

Найважливіші роди — яблуня, груша, глід, суниця, гравілат, перстач, шипшина, спірея.

Культурні рослини — мигдаль, абрикос, вишня, суниця, яблуня, груша, персик, вишня, черешня.

132

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Це цікаво

Рятівниця Карла Ліннея

Великий Лінней важко занедужав на подагру і від неминучої смерті був урятований рослиною суниця лісова. Він їв її плоди протягом усього періоду плодоносіння й у такій кількості, в якій міг з’їсти їх.

Культура давня і прекрасна

Як декоративна рослина троянда є однією з найдавніших культур. У Середній Азії її почали вирощувати 4 тис. років тому (донині Персію називають країною троянд, від назви квітки походить давнє найменування Сирії — Сурістон). Троянда була священною культовою рослиною в Давньому Римі. Римляни вірили, що троянда додає в серці мужності, і тому замість шоломів надягали на голови воїнів вінки з троянд, а на щитах вибивали зображення троянди.

Дорожче за золото

Рожеве масло — найважливіший продукт для парфумерії — одержують із пелюсток троянди дамаської. Для одержання 1 кг масла необхідно 3 т пелюсток. Не дивно, що 1 г масла коштує дорожче за 1 г золота.

Родина Бобові

Усі бобові мають загальну будову квітки. Квітка має подвійну оцвітину, чашечку з п’яти зрослих чашолистків, а віночок складається з п’яти пелюсток, які зростаються, утворюючи щось подібне до човника з веслами й вітрилом. Комусь із ботаніків така квітка нагадала метелика, що сів на рослину, тому в бобових є ще одна назва — метеликові.

Віночок у бобових складається з вітрила, двох весел і човника, утвореного двома зрослими пелюстками. Тичинок десять, зазвичай дев’ять із них зростаються, як у гороху, а десята — вільна. У деяких видів, наприклад таких, як люпин, зростаються всі десять тичинок.

Уцій родині є як самозапильні рослини, наприклад горох, так і запилювані комахами, яких більшість. У квітках є нектарники, що розташовані глибоко у квітці, і тому комаха може дістати нектар тільки з боку однієї вільної тичинки. Відгинаючи човник, усередині якого заховані тичинки й маточка, комаха неминуче бруднить черевце пилком і переносить його на інші квітки.

Загальна формула квіток родини Бобові така: Ч(5)П3(2)Т(9)1М1. Квітки бобових найчастіше зібрані в суцвіття голівка (конюшина) або волоть (люпин, буркун). У всіх бобових плід — біб.

Уродині Бобові спостерігається значна розмаїтість листків, але в більшості вони мають прилистки й майже завжди складні, при цьому можуть бути й парноперистоскладними (горох, запашний горошок)

Розділ ІІІ. Розмаїтість рослин

133

 

 

і непарноперистоскладними, як в астрагала. У деяких видів листки мають лише три листочки. Наприклад, листки-трилисники в конюшини. Є в цій родині й рослини, що мають пальчастоскладні листки, наприклад люпин.

Розмаїтість бобових

Бобові — одна з найбільших родин квіткових рослин, що нараховує близько 12 тис. видів.

Бобові — дуже важливі рослини в природних екосистемах і сільському господарстві. Завдяки спеціальним бактеріям, що мешкають на їхніх корінцях, бобові здатні перетворювати недоступний для рослин азот повітря на таку форму, яку рослини можуть засвоювати в процесі мінерального живлення.

Із широко відомих рослин родини Бобові можна назвати такі. Найвідоміша рослина — соя. Насіння сої, крім білка, містить багато

жиру, на основі якого виробляють маргарин, що за якістю не поступається вершковому маслу. Із сої виготовляють замінники м’ясопродуктів і молока. Її насіння в подрібненому вигляді використовується для відгодівлі худоби.

Квасоля — також важлива зернобобова культура. Численні сорти широко вирощуються по всій земній кулі.

Однією з основних бобових культур на території Україні є горох. Горох почали тут вирощувати понад тисячу років тому. Великі площі займають багаторічні трави: конюшина, люцерна, буркун, вика.

У сільському господарстві південних країн широко вирощується арахіс, який використовують для одержання масла і в кондитерській промисловості.

Бобові дуже широко використовуються як біологічні добрива: їх вирощують і заорюють у ґрунт, збагачуючи його важливими для майбутнього врожаю речовинами.

Паспорт родини Бобові

Родів 450, видів 12 000.

Квітка — Ч(5)П3(2)Т(9)1М1

Поширення — по всьому світу.

Життєва форма: багаторічні трави (рідко однорічні), кущі й дерева. Запилення — комахами.

Плоди — боби. Поширюються тваринами, вітром, водою. Найважливіші роди — астрагал, дрік, конюшина, вика, лядвенець,

люцерна.

Культурні рослини — арахіс, боби, люпин, квасоля, горох, робінія, вика, нут, соя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]