Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
828.5 Кб
Скачать

Розділ V. Бактерії

157

 

 

Урок 57

Значення бактерій у природі й житті людини

Мета уроку: показативеличезнезначеннябактерійуприроді й житті людини.

Базові поняття і терміни уроку: гнильні й паразитичні бактерії.

Концепція уроку

Урок з цієї теми можна провести у формі конференції учнів, що підготувала повідомлення з теми.

Основний зміст уроку

Значення бактерій у природі й народному господарстві

Значення бактерій у природі й народному господарстві величезне не лише за якісними, але й насамперед за кількісними результатами життєдіяльності. Причина цього — значна поширеність бактерій, із чого і слід почати вивчення цього питання.

З’ясування значення бактерій у природі можна почати з питання: що служить причиною гниття продуктів, а також мертвих рослин і тварин?

Нерідко діти вважають, що гниття — природний результат смерті рослинного або тваринного організму, що після припинення життя тіло саме собою розпадається, гниє. Щоб переконати учнів у помилковості таких думок, слід звернутися до фактів відсутності гниття після пастеризації, унаслідок консервування, соління, зацукровування, заморожування тощо. Можна навести приклад із трупами мамонтів, знайдених у шарі багаторічної мерзлоти Сибіру.

Причини гниття трупів і продуктів учні можуть пов’язати з відомими їм даними про поширеність бактерій (де немає бактерій, там трупи й продукти не гниють). Звідси робиться логічно правильний висновок, що причиною гниття є бактерії.

Учитель відзначає позитивне значення в природі гнильних бактерій, що живляться органічними речовинами мертвих тіл (тварин, рослин) і перетворюють їх на перегній і вуглекислий газ. Останній бере участь в утворенні органічних речовин зеленими рослинами. Характеризуючи цю групу бактерій за способом існування, учитель уводить термін «сапрофіти».

Учитель знайомить учнів і з іншою групою бактерій, що паразитують на живих організмах, а також усередині них, — це паразити.

158

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Розвиваючи поняття про спосіб життя і живлення бактерій, учитель у процесі бесіди пропонує учням порівняти дві зазначені групи (сапрофіти й паразити), знайти в них спільне і відмітне. Бесіда завершується складанням у зошитах схеми.

Після невеликого вступу і пояснення вчителем корисної ролі бактерійугосподарськійдіяльностілюдиниучні,користуючисьпідручником, заповнюють графи таблиці, назви яких написані вчителем на дошці.

Домашнє завдання

Прочитати параграф підручника, відповісти на запитання для самоконтролю. Підготуватися до тематичного оцінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]