Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
44.26 Кб
Скачать

Комплексний підхід до уроків праці.

Цей підхід визначається двома ознаками: єдністю соціального фізіологічного, психологічного аспектів трудового навчання; єдністю навчальної, виховної і розвиваючої функцій процесу трудового навчання. Соціальний аспект трудового навчання полягає у тому, що воно повинно максимально сприяти наближенню соціальної мети трудової діяльності до кожного учня, підготовці до праці у сучасному суспільстві з притаманними йому особливостями виробництва (розподіл праці). Фізіологічний аспект трудового навчання полягає у тому, що воно повинно сприяти фізичному розвитку дітей: зміцненню кісткової системи, укріплення м'язів, розвитку процесів дихання, кровообігу, покращенню координації рухів, підвищенню витривалості організму. Психологічний аспект вимагає, що трудове навчання забезпечувало розвиток особистості учня, його психологічних процесів сприймання, уваги, пам'яті, мислення, уяви. Навчальна функція полягає в ознайомленні учнів з елементами загальних основ сучасного виробництва (технік технології, організації та економіки), формування трудових умінь, культури праці. Виховна функція навчального процесу вимагає формування в учнів позитивного, емоційно-ціннісного ставлення до трудової діяльності, до людської праці, бережливого ставлення до предметів, засобів, продуктів праці, здійснення екологічного, економічного, естетичного, морального, фізичного виховання дітей. Розвиваюча функція трудового навчання повинна реалізовувати всебічний розвиток розумових здібностей дітей, їх конструктивного технічного мислення, художніх смаків.

8

Виховання навчання і розвиток молодших школярів у трудовому навчанні.

Психологічний аспект вимагає, що трудове навчання забезпечувало розвиток особистості учня, його психологічних процесів сприймання, уваги, пам'яті, мислення, уяви. Навчальна функція полягає в ознайомленні учнів з елементами загальних основ сучасного виробництва (технік технології, організації та економіки), формування трудових умінь, культури праці. Виховна функція навчального процесу вимагає формування в учнів позитивного, емоційно-ціннісного ставлення до трудової діяльності, до людської праці, бережливого ставлення до предметів, засобів, продуктів праці, здійснення екологічного, економічного, естетичного, морального, фізичного виховання дітей. Розвиваюча функція трудового навчання повинна реалізовувати всебічний розвиток розумових здібностей дітей, їх конструктивного технічного мислення, художніх смаків.

9

Санітарно-гігієнічні та методичні вимоги до створення робочої кімнати для трудового навчання учнів початкових класі.

Важливою вимогою культури праці у процесі організації трудового процесу є дотримання санітарно-гігієнічних норм та вимог безпеки праці. На занятті учні повинні працювати в спеціальному одязі(халат або фартух і нарукавники,хустинка, берет). Це дисциплінує, налаштовує на роботу, дозволяє виховувати охайність, дбайливе ставлення до власних речей, одягу. Дітям слід мати чисті ганчірки для витирання рук у процесі робити , та під час прибирання робочих місць. З перших уроків праці вчитель звертає увагу дітей на потребу утримувати своє робоче місце в чистоті, вчить, як прибирати його після роботи, куди складати відходи у процесі виконання завдань, викидати сміття після уроку. На уроках трудового навчання та гурткових заняттях дітям доводиться мати справу з інструментами і пристроями, неправильне користування якими може спричинити травму. Точне дотримання правил безпеки праці служить надійною гарантією попередження нещасних випадків. До загальних правил безпеки належать такі:роботу починати тільки з дозволу вчителя; не користуйся інструментом, правила користування яким не вивчені; працюй тільки справним інструментом; про несправність повідомити вчителя; використовувати інструмент лише за призначенням; під час роботи тримай так інструмент як показував вчитель; інструменти та обладнання зберігати лише в призначених для цього місцях, не носити їх у кишенях, не звалювати на купу; будь уважним; не розмовляй, не відволікай на сторонні справи; підтримуй порядок на робочому столі.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]