Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
44.26 Кб
Скачать

Проведення спостережень і дослідів з вивчення найважливіших властивостей матеріалів, з якими працюють учні на уроках праці в початкових класах.

Спостереження і досліди, що виконуються на уроках праці учнями початкових класів, основані на одночасному комплексному використанні всіх аналізаторів і особливо рухового апарату кожного учня. Це дозволяє молодшим школярам з кожним уроком все більш впевнено і точно відповідати на важливі для вирішення практичних завдань питання про властивості матеріалів (м’який-твердий, легкий-важкий, щільний-пористий, міцний, крихкий, пружний, прозорий, білий, кольоровий та інші), а також про особливості опору кожного матеріалу при обробці його інструментами.

Досвід, накопичений учнями в процесі використання різних аналізаторів на уроках праці, складає важливу основу знань і умінь учнів в області конструювання навчальних виробів і використання технологічних операцій при їх виготовленні. Цілеспрямовані спостереження, досліди, прості лабораторні роботи допомагають розвивати пізнавальну активність учнів, яка стимулює пошук дітьми найкращих варіантів вирішення практичних завдань конструювання, виготовлення і опорядження виробу. Пізнавальна активність учнів в процесі навчальної праці допомагає самостійно встановлювати умови успішного виконання завдань, знаходити причини невдач ..ліквідувати наслідки помилок. Цілеспрямовані спостереження, досліди, прості лабораторні роботи допомагають розвивати пізнавальну активність учнів, яка стимулює пошук дітьми найкращих варіантів вирішення практичних завдань конструювання, виготовлення і опорядження виробу. Пізнавальна активність учнів в процесі навчальної праці допомагає самостійно встановлювати умови успішного виконання завдань, знаходити причини невдач ..ліквідувати наслідки помилок.

28

Розвиток творчих здібностей молодших школярів на уроках трудового навчання

Трудове навчання - обов'язкова умова і складова частина навчання, виховання та розвитку дитини на початковому ступені загальноосвітньої школи реалізується засобами різноманітної урочної та позаурочної діяльності учнів. На уроках праці в школі або вдома з батьками, а пізніше самостійно діти можуть навчитися безлічі цікавих і корисних речей: роботі з папером і вишивці, шиттю та виготовлення виробів з природного матеріалу, роботі по дереву і ліпленні з пластиліну, можуть навчитися випалювати і шити м'які іграшки, спробувати себе в ролі кухаря або кулінара, а може бути, дитині більше сподобається бути актором лялькового театру і одночасно - господарем цього театру. Роблячи що-небудь своїми руками, діти розвивають увагу і пам'ять, привчаються до акуратності, наполегливості і терпінню. Все це допоможе дитині у школі, особливо в оволодінні листом, та й у подальшому його житті ці якості будуть незайвими. Заняття творчістю допомагають розвивати художній смак і логіку, сприяють формуванню просторової уяви. Крім того, у дітей удосконалюється дрібна моторика рук, що дуже важливо для молодших школярів, а також для дітей, які страждають церебральними порушеннями і дефектами мови (дизартрія, заїкання). Творчі заняття не тільки розвивають фантазію, але і дають дитині безліч практичних навичок. Пришити собі гудзик, приготувати сніданок, зробити своїми руками подарунки рідним і друзям - усе це стане в нагоді дитині . І ще одне дуже важливе доповнення: вміння що-небудь зробити самому дозволяє дитині відчувати себе впевненіше, позбавляє від відчуття безпорадності в навколишньому його світі дорослих. А адже віра в себе, впевненість у своїх силах - необхідна умова для того, щоб дитина була по-справжньому щасливий.

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]