Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_konfliktu_ekzamen.doc
Скачиваний:
313
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
316.93 Кб
Скачать

60. Причини та функції учнівських конфліктів. Особливості розв’язання, врегулювання та попередження конфліктів між учнями.

Конфлікти між дітьми молодшого шкільного віку пов’язані насамперед із необхідністю адаптації до нових умов діяльності. Найбільш поширеними є конфлікти через вибір ролей, суперництво за прихильність вчителя, друзів.

Найбільш типовими для підліткового конфлікту є конфлікти думок, інтересів, цінностей, поведінки, боротьба за лідерство та ін. Специфікою цього вікового періоду є наявність нереалістичних конфліктів як засобу самоствердження підлітків, максималізм та негативізм у сприйманні проблемних ситуацій міжособистісної взаємодії та її учасників.

Типовими причинами міжособистісних конфліктів у юнацькому віці є ситуації, що стосуються сфери автономії, лідерства та авторитету, суперництво за прихильність представників протилежної статі.

61. Психологічні умови попередження і конструктивного розв’язання конфліктів між вчителями та учнями.

1. Ефективна організація навчально-виховного процесу у школі.

2. Оптимізація стилю педагогічного спілкування в напрямку стратегії співробітництва з учнями, їх батьками.

3. Розвиток конфліктостійкості учнів та педагогів; конфліктологічна просвіта учасників навчально-виховного процесу.

4. Підвищення якості та інтенсивності міжособистісних стосунків школярів, формування сприятливого соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі.

5. Психологічна допомога учасникам навчально-виховного процесу школи у подоланні життєвих проблем, корекція і профілактика конфліктності та деформації спілкування.

62. Поняття про психологічну безпеку освітнього середовища. Характеристики психологічно безпечного освітнього середовища. Психологічна безпека освітнього середовища – «стан, вільний від проявів психологічного насильства у взаємодії, який сприяє задоволенню потреб в особистісно-довірливому спілкуванні і забезпечує психічне здоров’я включених у нього учасників»

Характеристики психологічно безпечного освітнього середовища:

1) відсутність будь-якого насилля у взаємодії та необхідності захищатися;

2) позитивне ставлення до освітнього середовища більшості його учасників, задоволення їх основних соціальних потреб;

3) референтність освітнього середовища і забезпечення умов для оптимального розвитку особистості його учасників;

4) наявність умов, які сприяють розвитку і гармонізації психічного здоровя кожного учасника освітнього процесу, стійкості соціального благополуччя;

5) поведінка, яка є адекватною виконуваній соціальній ролі; дотримання усіма учасниками навчально-виховного процесу норм і правил поведінки та взаємодії в освітньому закладі.

63.Поняття управління конфліктом.Зміст основних напрямів управління конфліктами.

Управління конфліктом –це цілеспрямований вплив на процес конфлікут, який передбачає контроль і оптимізацію діяльності учасників конфліктної взаємодії з метою досягнення бажаних результатів і обмеженню протистояння рамками конструктивного впливу.

Напрями :

1.Профілактика П.к. – це організація системи заходів, яка виключає або зводить до мінімуму можливість виникнення конфлікту.

2.Діагностика- аналіз конфлікту, к. ситуації – здійснюється посередництвом аналізу його особливостей виникнення, розвитку, динаміку ,структурних елементів, вид і форму конфлікту, визначаємо сигнали конфлікту; наявність проблеми та її особливості.

3.Прогнозування- система заходів, яка передбачає визначення з певною вірогідністю місця і часу виникнення майбутнього конфлікту а також особливостей його розвитку і що ґрунтується на пс. діагностиці всіх компонентів і змісту конфлікту, рівня потенціалу конфліктогенності; точний прогноз сприяє його вирішенню.

4.Попередження– це діяльність опонентів, а також інших учасників конфлікту, спрямована на усунення об’єктивних та суб’єктивних причин назріваючого зіткнення та вирішення проблеми неконфліктним способом.

5Врегулювання- у вирішенні суперечностей між опонентами приймає участь третя сторона.

6.Розвязання- спільна діяльність його учасників спрямована на припинення протидій і вирішення проблеми, яка призвела до зіткнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]