Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_konfliktu_ekzamen.doc
Скачиваний:
313
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
316.93 Кб
Скачать

29. Аналіз внутрішньоособистісного конфлікту в гуманістичній психології

У рамках гуманістичної психології пропонується інша теорія внутрішньоособистісного конфлікту. В основі конфлікту, за К. Роджерсом, лежить протиріччя, що виникає в особистості між усвідомленими, але помилковими самооцінками, які людина набуває протягом життя, і самооцінкою на неусвідомлюваному рівні. Інший представник даного напрямку - А. Маслоу сутність внутрішньоособистісного конфлікту розглядає як нереалізовану потребу людини в самоактуалізації.

За К. Левіним внутрішньоособистісний конфлікт — це ситуація, у якій на суб'єкта одночасно діють протилежно спрямовані сили приблизно однакової величини, і суб'єкт змушений робити вибір: між позитивною і негативною тенденціями; між позитивною і позитивною тенденціями; між негативною і негативною тенденціями.

Сутністю внутрішньоособистісного конфлікту, на думку засновника логотерапії В. Франкла, є втрата сенсу життя.

30. Внутрішньоособистісний конфлікт в когнітивній психології.

Внутрішньоособистісний конфлікт – гостре негативне переживання, викликане затягнутою боротьбою структур внутрішнього світу особистості, що відображає суперечливі зв’язки з соціальним середовищем і затримує ухвалення рішення.

Когнітивна психологія розглядає внутрішньоособистісний конфлікт через когнітивний дисонанс (Л. Фестингер). Дисонанс представляє собою негативний стан, що виникає в ситуації невідповідності знання і поведінки чи розбіжності двох знань. Суб'єктивно когнітивний дисонанс переживається як дискомфорт. Тому особистість прагне усунути його.

Когнітивні конфлікти є наслідком зіткнення несумісних для індивіда уявлень. З погляду когнітивної психології людина прагне до несуперечності, узгодженості своєї внутрішньої системи уявлень, переконань, цінностей і т.д. Він відчуває дискомфорт в разі виникаючих протиріч, неузгодженостей. Наприклад, людина, яку ви вважали своїм другом, здійснює несумісний з дружнім ставленням вчинок. Виникає протиріччя двох уявлень: "він мій друг" і "друзі так не роблять". У відповідності з теорією когнітивного дисонансу Л. Фестінгер люди будуть прагнути до зменшення стану дискомфорту, пов'язаного з тим, що індивід одночасно має два "знання" (поняття, думки), психологічно не узгоджених між собою. Це і є когнітивний дисонанс. Нерідко внутрішній конфлікт виникає внаслідок когнітивного дисонансу, коли людина не впевнений у правильності прийнятого ним рішення. Багатьом знайомий стан "переконання" або "умовляння" себе у правильності зробленого вибору. Дисонанс виникає через протиріччя двох знань: "Я прийняв рішення" і "Я не впевнений, що це правильне рішення". Ослаблення когнітивного дисонансу можливо шляхом зміни одного з суперечать уявлень таким чином, щоб вони відповідали один одному. Так, курець може піти від переживання внутрішнього протиріччя, викликаного знанням про шкоду куріння, або, переконавши себе в тому, що уявлення про шкоду куріння сильно перебільшено, або заспокоюючи себе тим, що він по справжньому-го і не курить, а просто балується.

Звичайно, в реальності зміни у внутрішній системі уявлень відбуваються нелегко і супроводжуються негативними переживаннями. Але когнітивний дисонанс приймає характер конфлікту лише в тому випадку, коли зачіпаються дійсно значущі для людини уявлення, переконання і цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]