Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_konfliktu_ekzamen.doc
Скачиваний:
313
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
316.93 Кб
Скачать

50.Розлучення як спосіб завершення подружнього конфлікту . Етапи розлучення.

Особливою формою подолання подружніх конфліктів є розлучення. Багато чим розлучення приносить звільнення від проблем, що нагромадилися. Але часто воно задовольняє інтереси тільки однієї із сторін і викликає важкі нервово-психічні переживання в іншої.

1 стадія – емоційне розлучення. Подружжя відчуває незадоволеність, відчуження, біль, страх і відчай, розуміють, що сімейне життя їх не влаштовує.

2 стадія – роздуми і відчай перед розлученням. На цій стадії також багато болю, злості і страху. Вчинки суперечливі: подружжя або намагається відновити стосунки, скандалами, маніпуляціями, залучаючи дітей, родичів та знайомих; або роблять перші кроки до розриву, йдучи з дому і.т.д.

3 стадія – юридичне розлучення. Після прийняття рішення про розлучення, відносини розриваються на формальному рівні. Для цього доводиться пройти багато процедур, переговорів, суперечок, договорів із залученням юристів та, часто, із залученням родичів. Конфлікти, відчай, злість і жалість до себе неминучі.

4 стадія – економічне розлучення. Гроші перестають бути загальними, ділиться власність. Досить важка стадія для партнера, який залежав від іншого матеріально, найчастіше для жінки, що залишається з дітьми. Наскільки гладкою буде ця стадія, залежить від досягнення ясних домовленостей на попередньому етапі.

5 стадія – встановлення балансу між батьківськими обов’язками. Розлучена пара не перестає бути батьками своїх дітей. І на цьому етапі потрібно домовитися про те, як будуть дотримуватися інтереси дітей, як будуть будуватися нові відносини між дитиною і членом пари, який йде з сім’ї, як будуть розподілятися зони відповідальності батьків за дітей. Досить не проста стадія, легко може виникнути спокуса помститися колишньому чоловікові або дружині через дитину.

6 стадія – повернення до рівноваги після розлучення. Це період самотності і змішаних почуттів. Надії і страхів, оптимізму і розчарування, радості і печалі. Починається пошук нових друзів і захоплень, виробляється інший стиль життя. Члени неповної сім’ї розподіляють обов’язки по-новому.

7 стадія – психологічне розлучення. Це прийняття факту розлучення, факту, що відносини закінчилися безповоротно. При цьому емоційний стан врівноважується, негативні почуття до колишньої дружину/чоловіка зникають, на їх місце приходить впевненість в собі і своїх силах. Підвищується самооцінка, з’являється почуття незалежності. З’являються бажання і готовність будувати нові, більш щасливі відносини.

51.Психологічні умови попередження і конструктивного вирішення конфліктів між батьками і дітьми.

Найзагальнішими шляхами попередження сімейних конфліктів відповідно до соціальних закономірностей розвитку сім’ї є:

  • формування психолого-педагогічної культури, знань з основ сімейних відносин (в першу чергу це стосується подружжя);

  • виховання дітей з урахуванням їх індивідуально-психологічних і вікових особливостей, а також емоційних станів;

  • організація сім’ї на засадах рівноправності, формування сімейних традицій, розвиток взаємодопомоги, взаємної відповідальності, довір’я і пошани;

  • формування культури спілкування.

Вирішення сімейних конфліктів може бути забезпечене досягненням згоди із спірних питань. Це найсприятливіший варіант подолання будь-яких сімейних конфліктів. Але є і не конструктивні форми подолання таких конфліктів. Прикладом цього може бути припинення контактів з дітьми чи іншими членами сім’ї, позбавлення батьківських прав і т. п. Такі наслідки важким тягарем лягають на батьків або дітей, викликають у них важкі емоційно-психологічні переживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]