Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стратегия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. В чому полягає відмінність стратегій внутрішнього та зовнішнього зростання?

2. Які типові стратегії зовнішнього зростання Ви знаєте?

3. Чим обумовлені широкі можливості стратегій зовнішнього зростання щодо підвищення ефективності?

4. В чому полягає відмінність стратегій прямого та зворотного інтегрованого зростання?

5. Яких переваг надає підприємству використання стратегії горизонтальної інтеграції?

Тема 9. Корпоративна стратегія підприємства

Сутність корпоративної стратегії підприємства. Види корпоративної стратегії. Особливості та переваги спеціалізації. Ризики вузької спеціалізації.

Відмінності та доцільні умови застосування диверсифікації. Критерії оцінки диверсифікації: критерій привабливості, критерій «витрати на входження», критерій додаткових вигод.

Стратегії диверсифікації. Стратегії входження в нові сфери діяльності (нові галузі). Поглинання, створення нового підприємства, створення спільного підприємства.

Диверсифікація в спорідненні галузі. Диверсифікація в не спорідненні галузі. Порівняння переваг на ризиків диверсифікації в спорідненні та не спорідненні галузі.

Методичні вказівки

Вивчаючи тему зверніть увагу на сутність корпоративної стратегії, на її призначення та місце в загальній ієрархії стратегій підприємства. Саме корпоративна або загальна стратегія підприємства визначає найбільш узагальнено напрямок діяльності суб'єкта господарювання. Виходячи з цього логічним є виділення трьох основних (базових) видів корпоративної стратегії, а саме: стратегія стабілізації (обмеженого зростання); стратегія зростання (розвитку); стратегія виживання (скорочення вкладень).

Зазначте, що стратегія стабілізації не передбачає кардинальних змін у роботі підприємства. Зверніть увагу, що навіть в разі відсутності у стратегічній перспективі корінних змін прийняття такої стратегії має базуватись на ретельному аналізі зовнішнього і внутріщнього середовища, і стратегія стабілізації прийнятна за умов, коли зміни у зовнішньому оточенні та у внутрішніх процесах незначні та суттєво не впливають на фінансові результати роботи підприємства. Як правило, така стратегія передбачає, що підприємство буде виробляти або поставлятиме той же продукт або послугу тим же покупцям.

Щодо стратегій зростання, то важливим є розуміння класифікації таких стратегій на ті, що передбачають внутрішнє зростання та на ті, що орієнтовані на зовнішній зріст. Так, перша група стратегій зростання виходить з припущення, що підприємство працює ефективно і його діяльність доцільно розширювати. При цьому передбачається, що підприємство володіє достатніми ресурсами для розвитку. Ефективність стратегій зовнішнього зростання полягає в розподілі зусиль і капіталовкладень між різноманітними видами діяльності, результати яких безпосередньо не зв'язані між собою. Ці стратегії реалізуються за рахунок придбань, вертикальної та горизонтальної інтеграції і диверсифікації. Зверніть увагу на передумови прийняття підприємством стратегії зовнішнього росту: зазвичай організацію підштовхують до цього результати аналізу середовища функціонування підприємства: у середовищі виявляються умови, що дозволяють поєднувати сильні сторони організації і можливості, все більш активно управляти елементами зовнішнього середовища.

Щодо стратегій скорочення, то слід зрозуміти, що їх основна риса – це деінвестування капіталу. Ці стратегії використовуються в кризових ситуаціях і передбачають різні варіанти скорочення діяльності підприємства з одночасним вилученням ресурсів із бізнесу з метою їх інвестування у більш перспективні напрями діяльності. Зазначте, що традиційно виділяють чотири типи стратегій цілеспрямованого скорочення бізнесу: стратегія «збору врожаю», скорочення витрат, скорочення бізнесу та ліквідація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]