Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стратегия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Надайте визначення корпоративній стратегії підприємства.

  2. Які є базові корпоративні стратегії?

  3. Чи потребує прийняття стратегії стабілізації попереднього аналізу зовнішнього середовища?

  4. Які передумови використання стратегій зовнішнього зростання?

  5. В чому полягає відмінність стратегій "скорочення витрат" та "збору врожаю"?

Тема 10. Матричні методи у формуванні корпоративної стратегії підприємства

Матричні моделі як аналітичні інструменти процесу формування стратегії. Цілі та особливості використання матричних методів для обґрунтування стратегічного портфелю підприємства. Матриця Бостонської консультаційної групи «зростання - частка ринку». Матриця «привабливість- конкурентоспроможність». Модель портфельного аналізу методом «Shell» -DPM. Матриця фірми Artur D/ Litle (ADL/LC). Матриця Ансоффа і тримірна схема Абеля. Діловий комплексний аналіз (PIMS). Переваги та недоліки окремих матричних методів. Вибір методу (матриці) для проведення стратегічного аналізу.

Методичні вказівки

Вивчаючи тему слід зрозуміти роль і місце матричних методів при здійсненні стратегічного аналізу, а саме те, що насамперед ці методи поширені при формування конкурентної та функціональних стратегій, особливо маркетингової. Використання таких моделей, в першу чергу, пов'язано з аналізом ринку та конкурентних позицій підприємства на ньому.

Зауважте, що побудові будь-якої матричної моделі передує виділення стратегічних одиниць бізнесу (або стратегічних зон господарювання).

Щодо конкретних методів, то вивчення матриць слід розпочати з найбільш відомої моделі стратегічного аналізу "зростання-частка ринку", яка більше відома як модель BCG (Boston Consulting Group). Ця модель є своєрідним відображенням позицій конкретного виду бізнесу в стратегічному просторі, що визначається двома координатними осями, одна з яких використовується для вимірювання темпів зростання ринку відповідного продукту, а інша - для вимірювання відносної частки продукції підприємства на ринку даного продукту. Основна аналітична цінність моделі BCG полягає в тому, що з її допомогою можна визначити не тільки стратегічні позиції кожного виду бізнесу підприємства, але і дати рекомендації по стратегічному балансу потоку грошових засобів в рамках багатопрофільного бізнесу.

Зауважте, що матриця BCG має певні недоліки, які, в першу чергу, полягають у спрощенні ситуації та в обмеженості показників при позиціонуванні стратегічної одиниці бізнесу. Тому виникає об'єктивна необхідність розширити коло показників, що оцінюються, для підвищення обґрунтованості аналізу. Інструментом, що більш докладно враховує позиції підприємства та розвиток ринку, є матриця «Привабливість галузі - конкурентна позиція», розроблена консультаційною компанією МакКинзі для фірми «Дженерал Електрик». Як слідує з назви матриці, позиціонування стратегічних одиниць бізнесу ведеться в системі координат, однією з осей якої є привабливість галузі, а іншою віссю - конкурентна позиція стратегічної одиниці бізнесу в цій галузі.

Необхідним при вивченні цієї теми є також розгляд матриць А.А. Томпсона і А.Дж. Стрікланда та моделі ADL/LC. Зауважте, що всі матричні методи спрямовані на співставлення двох показників - стан галузі та конкурентні позиції підприємства в ній, різниця між окремими матричними методами полягає в глибині аналізу, набору показників, що аналізуються та методичних рекомендаціях щодо прийняття стратегічних рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]