Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стратегия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

1. Навчальна програма, методичні вказівки та питання для самоконтролю

Тема 1. Стратегія підприємства: поняття, еволюція концепції

Еволюція концепцій управління підприємством. Сутність та основні положення теорії стратегічного управління. Основні завдання стратегічного управління. Процес стратегічного управління. Переваги стратегічного підходу до управління підприємством.

Походження та зміст категорії «стратегія». Трактування стратегії підприємства в економічній науці. Стратегія як процес, стратегія як результат, стратегія як засіб. Філософська і організаційно-управлінська сутність стратегії підприємства. Еволюція концепції стратегії підприємства. Послідовність, взаємозв`язок, циклічність та ітеративність етапів процесу розробки і реалізації стратегії підприємства.

Методичні вказівки

Вивчення сутності та становлення стратегічного управління потребує повторення матеріалу щодо розвитку управління як науки, категорійного апарату менеджменту, його функцій, тому що розуміння еволюції стратегічного управління можливе за умов її розгляду у контексті становлення науки управління в цілому. Слід зрозуміти які чинники та зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємства обумовлюють необхідність стратегічної орієнтації управління, в чому полягає актуальність та необхідність застосування методів та інструментів стратегічного менеджменту в практиці сучасних суб’єктів господарювання. Необхідно зверуіти увагу, що становлення стратегічного менеджменту як самостійної області дослідження і управлінської практики пройшло чотири етапи: бюджетування і контроль; довгострокове планування; стратегічне планування; стратегічний менеджмент.

Слід зауважити, що базовою категорією стратегічного управління є поняття «стратегія». Доцільно звернути увагу на різні трактування цієї дефініції, виокремивши основні характерні риси поняття стратегії: довгостроковий характер, врахування внутрішнього середовища та зовнішнього оточення, створення конкурентних переваг тощо. При вивченні сутності цієї категорії слід пам’ятати, що на крупному підприємстві розробляється система стратегій, що включає ряд взаємопов'язаних конкретних підприємницьких, організаційних і трудових стратегічних установок.

Питання для самоконтролю

1. В чому полягає сутність стратегій підприємства?

2. Які етапи еволюцїї менеджменту призвели до виникнення стратегічного управління?

3. Що обумовлює вибір стратегії підприємством?

4. Назвіть основні етапи розробки стратегії.

5. Що являє собою система стратегій підприємства?

Тема 2. Місія та цілі підприємства

Основні стратегічні установки підприємства: стратегічне бачення, місія, генеральна ціль, стратегічні цілі. Необхідно зрозуміти їх сутніть, відмінності та взоємозв’язок в процесі формування стратегічного плану. Поняття місії та основні вимоги до її формування. Фактори, що впливають на визначення місії. Види місій.

Класифікація цілей підприємства. Вимоги до якості цілей. Генеральна ціль: особливості її формування. Стратегічні та фінансові цілі. Ієрархічність системи цілей підприємства. Декомпозиція генеральної цілі. Метод «дерева цілей» як засіб формування системи взаємопов`язаних цілей. Збалансованість системи цілей підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]