Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стратегия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Що означає поняття "інваріантність" стратегії?

2. Які основні характеристики стратегічної альтернативи слід розглядати на етапі стратегічного вибору?

3. Як стадія життєвого циклу підприємства впливає на стратегічний вибір?

4. Яким чином ризик впливає на вибір стратегії?

5. Що, на Вашу думку, є визначальним при здійсненні стратегічного вибору?

Тема 12. Декомпонування корпоративної стратегії підприємства

Декомпозиція і синтез корпоративної стратегії. Підходи до декомпозиції корпоративної стратегії. Функціональна декомпозиція корпоративної стратегії.

Декомпозиція корпоративної стратегії з застосуванням «дерева структури та стратегічних альтернатив». Дерево структури і варіантів (альтернативних) рішень щодо технологічної стратегії. Дерево структури і варіантів рішень щодо інвестиційно-фінансової стратегії. Дерево структури і варіантів рішень щодо соціальної (кадрової) стратегії. Дерево типів і варіантів управлінської стратегії.

Методичні вказівки

Вивчаючи тему слід згадати про сутність та призначення корпоративної стратегії, яке обумовлює необхідність її декомпозиції. Зрозуміло, що якщо корпоративна стратегія визначає загальну спрямованість діяльності суб’єкта господарювання, то її досяжність в значній мірі залежить від послідовної та організованої діяльності всього підприємства. Деталізація загальної стратегії на рівні ділових, функціональних та операційних стратегій дозволяє узгодити діяльність підприємства в напрямку досягнення стратегічних орієнтирів. Тобто, необхідно зазначити, що на великому диверсифікованому підприємстві стратегії розробляються на чотирьох різних ієрархічних рівнях: корпоративна стратегія, ділова стратегія (бізнес-стратегія), функціональна стратегія, операційна стратегія. Таким чином відбувається послідовна деталізація стратегії найвищого рівня – корпоративної стратегії, - на нижчих ієрархічних рівнях - декомпозиція (декомпонування) корпоративної стратегії.

Зверніть увагу, що розробляючи стратегічний план підприємства (сукупність стратегій, що розроблені менеджерами на різних рівнях організаційної ієрархії), слід враховувати розмір, структуру та масштаби діяльності суб’єкта господарювання: чим крупніше підприємство, тим більш деталізованою має бути стратегія. Це, з одного боку, обумовлює необхідність диверсифікації стратегій, а з іншого боку, підвищує вимоги до їх узгодженості. Важливо зрозуміти, що в разі не відповідності цілі і стратегії більш низьких рівнів управління цілям і стратегіям вищих рівнів, ускладнюється (а іноді і унеможливлюється) реалізація корпоративної стратегії в цілому.

Зверніть увагу, що інформація про напрямки розвитку підприємства повинна йти від вищого рівня до самостійно господарчих підрозділів і від них на функціональний та операційний рівні. Це означає, що процес розробки стратегії зазвичай спрямований зверху вниз. Менеджери нижчих рівнів підприємства не можуть бути компетентними розробниками стратегії без розуміння довгострокового напрямку розвитку підприємства і стратегій більш високого рівня управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]