Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стратегия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Що таке функціональна стратегія?

2. Які різновиди функціональних стратегій Вам відомі?

3. Надайте характеристику виробничій стратегії підприємства.

4. Яке призначення стратегії управління персоналом на промисловому підприємстві?

5. Який вплив чинить організаційна структура управління на склад функціональних стратегій?

Тема 14. Стратегічні аспекти у функціональних сферах діяльності підприємства

Роль та значення стадії реалізації в процесі стратегічного управління. Цілі, завдання та повноваження управлінських підрозділів в процесі реалізації стратегії. Розподіл ресурсів і фокусування на стратегічних задачах. Формування цілеорінтованої системи мотивації. Стратегічне фінансове планування та бюджетування. Корпоративна культура і її роль у реалізації стратегії. Контроль реалізації стратегії, її корегування та адаптація.

Взаємозв’язок стратегічних, тактичних та оперативних планів та цілей. Приоритетність стратегічної складової та методи забезпечення її реалізації при реалізації поточних планів.

Методичні вказівки

При вивченні теми слід усвідомити важливість етапу реалізації стратегії, тому що будь-який план має бути забезпечений та підкріплений організаційними, фінансовими та трудовими можливостями для його здійснення. Таким чином, заключним етапом стратегічного управління є впровадження стратегії та забезпечення її ефективної реалізації. Ще раз зазначимо, що на крупних підприємствах рішення з питань формування стратегії й стратегічного управління приймаються корпоративним керівництвом, керівниками дивізіонів (заводів), крупних господарчих підрозділів, функціональних відділів підприємства в цілому та його складових частин, тобто менеджерами вищої та середньої ланки управління. Інформація про напрямки розвитку підприємства повинна йти від вищого рівня до самостійно господарюючих підрозділів і від них на функціональний та операційний рівні.

Але зверніть увагу, що, не дивлячись на існування загального бачення щодо формування корпоративної стратегії та її декомпозиції на нижчі рівні, існують різні методичні підходи його реалізації. Зокрема, на підприємствах малого бізнесу, управління якими здійснюється власником, розробка стратегії проходить як правило неформально. На великих підприємствах цей процес повинен бути більш формалізованим, оформленим та затвердженим відповідними документами.

Необхідно знати, що існує чотири основних методичних підходи до управління процесом формування стратегії підприємства: головний стратегічний підхід; підхід "делегування повноважень"; спільний підхід; ініціативний підхід. Всі названі підходи мають сильні та слабкі сторони і можуть привести до успіху або невдачі. Результати залежать від якості управління тим чи іншим підходом, від рівня компетентності керівників і спеціалістів, які займаються розробкою стратегії, від методичного забезпечення та інших факторів.

Важливим є розуміння, що успішність реалізації стратегії в значній мірі залежить від наявності системи поточної оцінки досягнення проміжних результатів, що можливо в рамках розробки системи збалансованих показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]