Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD-DYPLOM-NEW.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
14.34 Mб
Скачать

І. Вступ

Зміст і вимоги до виконання рефератів, курсових та дипломних робіт ґрунтуються на законодавчих та нормативно-правових актах:

  • указ Президента України “Про основні напрями реформування вищої освіти в Україні” (№ 832/95 від 12.09. 1995 р.);

  • Національна доктрина розвитку освіти, затверджена Указом Президента (№ 347 від 17.04. 2002р.);

  • положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затверджене постановою Кабінету Міністрів України (№ 65 від 20.01. 1998 р.);

  • положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України (№ 161 від 02.06. 1993 р.);

  • наказ міністра освіти і науки України (№ 450 від 07.08. 2002 р.) “Про затвердження норм часу для планування і обліку навчальної роботи та переліків основних видів методичної, наукової й організаційної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників у ВНЗ”.

  • Національна доктрина розвитку освіти в Україні у ХХІ столітті.

Іі. Курсова робота

2.1. Загальна характеристика курсової роботи.

Курсова робота − це самостійне навчально-наукове дослідження, що виконується з метою: а) закріплення, б) поглиблення, в) узагальнення, г) систематизації знань, отриманих студентами під час вивчення певної дисципліни, та їх застосування для комплексного розв'язання конкретного фахового завдання, з одного боку, та оволодіння первинними уміннями проведення сучасних наукових досліджень, з іншого боку. Виконання курсової роботи вимагає формування:

  • уміння самостійно виділити об’єкт дослідження та критично осмислити і описати його;

  • навичок збору, аналізу та систематизації теоретичних джерел;

  • здатності застосовувати отримані знання при розв'язанні практичних завдань;

  • уміння узагальнювати отримані результати та формулювати висновки.

Виконання курсової роботи (КР) передбачає її обов'язкову презентацію (захист) перед студентською аудиторією та комісією у складі викладачів кафедри, котрі керують КР з відповідної дисципліни.

Тематика курсових робіт повинна відповідати завданням навчальної дисципліни і мати фахову спрямованість. Вона затверджується на засіданні кафедри і оновлюється кожні п'ять років.

Виконання курсових робіт визначається графіком навчального процесу і спрямоване на досягнення таких цілей:

  • ґрунтовне засвоєння необхідного теоретичного матеріалу та формування навичок науково-дослідної роботи;

  • використання теоретичного знання для розв’язку конкретної практичної задачі та обґрунтування результатів дослідження;

  • оформлення тексту роботи відповідно до зразків наукової документації;

  • захист сформульованих положень та висновків;

  • розвиток здібностей до самостійного пошуку розв'язання задачі.

Курсова робота повинна мати таку структуру:

  • вступ (з послідовним окресленням об’єкта, предмета, актуальності, мети, завдань, практичного значення та методів дослідження);

  • основна частина, у якій визначаються теоретичні засади дослідження та описується хід його здійснення з використанням тих чи інших методів;

  • висновки;

  • список використаної наукової літератури та список джерел, з яких відбирався матеріал дослідження.

Курсова робота може включати різного роду додатки, наприклад, опрацьовані текстові матеріали, отримані у результаті дослідження кількісні дані, лінгвістичні моделі, котрі не увійшли до основного тексту, глосарії, лексикографічні матеріали, інформація про використані інформаційні технології тощо.

Курсові роботи виступають важливим етапом навчання студентів, сприяють формуванню навичок самостійного наукового аналізу лінгвістичних об’єктів. Крім того, курсові роботи дозволяють здійснити контроль за самостійною роботою студента й оцінити, у комплексі з іспитами і заліками, підготовку майбутнього фахівця.

Якщо оформлення курсової роботи не відповідає встановленим вимогам, то це може суттєво вплинути на остаточну оцінку роботи, а якщо є серйозні відхилення, то робота може бути взагалі недопущена до захисту. Тому слід звертати особливу увагу на оформлен­ня роботи. Робота по оформленню курсової роботи сприяє вихованню в студентів належного ставлення до наукової праці, виховує вимогли­вість до себе, що стане у пригоді при написанні дипломної роботи спеціаліста чи магістерської роботи.

Таким чином, курсові роботи, як і заліки та іспити, є одним із різновидів поточної атестації студентів. Форма контролю – диференційований залік. Рівень виконання курсових робіт враховується також при рекомендації студентів до магістратури чи аспірантури.

Студенти відділення прикладної лінгвістики Національного університету “Львівська політехніка” виконують курсові роботи з дисциплін “Контрастивна лексикологія та фразеологія української та англійської мов” (6 семестр), “Теорія і практика перекладу” (8 семестр) (освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр) та “Методи навчання та тестування з іноземних мов” (2 семестр) (освітньо-кваліфікаційний рівень магістр).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]