Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену ІЗУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

22. Проаналізуйте сутність економічної інформаційної системи та автоматизованої інформаційної системи.

Економічна інформаційна система — це сукупність вну­трішніх і зовнішніх потоків прямого і зворотного інформаційного зв’язку економічного об’єкта, методів, засобів та менеджерів різних рівнів, які беруть участь у процесі перероб­ки інформації і прийнятті управлінських рішень.

Автоматизована інформаційна система становить сукупність інформації, економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів та фахівців, призначену для обробки інформації і прийняття управлінських рішень.

23. Обґрунтуйте концепцію науково-інформаційної технології та перелічіть її головні принципи.

Концепція НІТ організаційного управління орієнтована на активну участь управлінського персоналу до інформаційних ресурсів, а також до самого процесу розв’язання інформаційно-управлінських завдань.

Основні принципи НІТ полягають у:

  • масовому впровадженні ПЕОМ – установлені їх на робочих місцях управлінського персоналу;

  • створенні комплексної технології обробки інформації в умовах використання БД, баз знань (БЗ), мереж ЕОМ;

  • створенні засобів комп’ютерного моделювання системи обробки даних із застосування банку моделей і банку алгоритмів;

  • розробленні засобів спілкування кінцевих користувачів із ПЕОМ на основі АРМів, що передбачають наявність експертних систем (ЕС).

24. Поясніть сутність автоматизованого робочого місця управлінського персоналу та принцип, що закладений у створення автоматизованого робочого місця.

АРМ управлінського персоналу – це програмно-технічний комплекс, винесений на робоче місце конкретного управлінського працівника, що задає змогу автоматизувати виконувані ним функції керування в інтерактивному режимі «користувач – ПЕОМ». Основний принцип, закладений в АРМ, - проблемна орієнтація комплексу, тобто орієнтація на розв’язання певного класу завдань, об’єднаних загальною технологією обробки інформації, єдністю режимів роботи й експлуатацією.

25. Поясніть сутність автоматизованого робочого місця.

Автоматизоване робоче місце (АРМ)сукупність інструментальних засобів кінцевого користувача, що включає інформаційне, програмне, технічне і методичне забезпечення, призначене для професійної діяльності користувача на ЕОМ яке працює як автономно, так і в складі мережі.

АРМи повинні мати розвинену систему периферійного обладнання та прилади інтерфейсу з локальною обчислювальною мережею. АРМ — це певна частина ІС, відокремлена згідно а структурою управління об’єктом та системою розподілу мети й оформлена у вигляді самостійного програмно-апаратного комплексу.

26. Опишіть переваги обробки інформації на автоматизованому робочому місці.

Перевагами обробки інформації на АРМі є: створення і ведення БД; єдиний опис даних, їх надійність та захист; модульна побудова ПЗ; технологічна спеціалізація програм; функціональна повнота; застосування стандартних процедур; близька до природної мова спілкування з ЕОМ; спеціальна підготовка до роботи на ЕОМ; відсутність реляційної БД або сховища даних (багатовимірної БД).