Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену ІЗУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

32. Поясніть особливості функціонування уніфікованої системи документації.

Нині функціонує уніфікована система документації (УСД), що включає 16 із 4500 уніфікованих форм документів (планову, звітно-статистичну, первинно-облікову, організаційно-розпорядчу, розрахунково-грошову документації та ін.). Призначення УСД полягає у сприянні виконанню основних функцій управління економікою. Це комплекс взаємопов’язаних документів, кожному з яких присвоєно код відповідно до класифікатора управлінської документації.

33. Поясніть, що таке інформаційна мова опису інформації.

Інформаційною мовою опису інформації, що міститься в документах, є єдина система класифікації та кодування (ЄСКК). Єдність системи дає змогу здійснювати взаємний обмін інформацією між АРМами всередині ІС, а також між різними ІС. Згадана ЄСКК забезпечує відповідальність класифікацій і номенклатуру всіх сферах та на інших рівнях управління, єдність вимірювань.

Розділами ЄСКК є:

  • структура управління народним господарством (класифікатори галузей, підприємств, органів державного управління);

  • продукція, роботи, послуги (загальнодержавний класифікатор промислової і сільськогосподарської продукції );

  • технологія виробництва;

  • населення (класифікатори кадрів, посад, професій, розрядів);

  • територія (класифікатори країн, регіонів, областей, районів);

  • фінансові кошти на бухгалтерський облік (БО) (класифікатор платіжного обороту);

  • природні ресурси (класифікатор корисних копалин);

  • показники, нормативи, одиниці фізичних величин (класифікатори ТЕПів систем позначення одиниць фізичних величин);

  • інші дані.

34. Дайте характеристику електронної пошти, як методу електронного обігу документів.

Електронний обіг документів здійснюється на основі використання користувачами комп’ютерних систем електронної пошти.

Електронна пошта – це засіб, що включає в себе можливість складання, відправлення, перекладу, форматування і збереження повідомлень, призначених для пересилання у комп’ютерних мереж.

Повнофункціональні додатки електронної пошти базується на центральній базі даних, що містить електронні адреси відправників та одержувачів. Поштові додатки також включають набори інструкцій для розмітки складних повідомлень: повідомлень, що можуть містити не тільки текст, але і керуючу інформацію для форматування тексту за допомогою різних шрифтів додавання зображень або звуків. Поштовий додаток повинен включати інструкції для збору, збереження й одержання цих повідомлень через будь-яке можливе мережне з’єднання у будь-який час від від будь-якого користувача, який працював на робочій станції будь-якого типу.

35. Перелічіть основні функції поштових систем.

Якщо для ділових комунікацій вистачає обміну текстовими повідомленнями, то для цього можна скористатися двома простими можливостями: інтерактивні служби і безкоштовна пошта.

Основні функції повнофункціональної по­штової системи.

Складання. Програма повинна містити в собі базові можли­вості з редагування тексту та систему для імпортування до тексту листа додаткових документів, створених за допомогою іншого текствого редактора або програми редагування тексту. Крім цього система має включати можливість приєднання до листа файлу так, щоб цей файловий текст до листа можна було надіслати в одному повідомленні.

Адресація. Система повинна зберігати адреси, що часто використовуються, або, інакше кажучи, забезпечувати збереження адресної книги користувача, а також давати можливість відповідати на будь-які листи.

Поштова скринька. Система повинна зберігати вхідні повідомлення, виводити їх у довільному порядку і пропонувати механізм для негайної відповіді.

Пересилка. У разі потреби система повинна включати можливість переслати листа, отриманого за певною адресою на іншу адресу (гарна можливість для людей, які працюють у декількох мережах).

Звіти стану. Система має виводити результати відправлення, одержання, пересилання відповідей.

Переклад. Система повинна підтримувати механізм для опрацювання повідомлень, створених програмами різних виробників (найчастіше, програми включають або безпосередню підтримку, або можливість перекладу з декількох найуживаніших стандартів).

Картотека. Система повинна надавати можливість архівування або вилучення повідомлення, коли це необхідно, визначення системи збереження або видалення, якщо тільки не даються додаткові інструкції (наприклад, якщо не визначити іншого, система може вилучати повідомлення після закінчення певного інтервалу часу).

Фонове опрацювання. Система повинна функціонувати, по­ки користувач зайнятий іншими справами. Зокрема, включати систему оповіщення для інформування про надходження важливих повідомлень і мати можливість відображати термінові повідомлення, незважаючи на роботу інших додатків.