Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену ІЗУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

46. Охарактеризуйте головні напрями автоматизації обробки документів.

Найпоширенішими є два напрями автоматизації обробки документів.

Перший зумовлений тим, що сучасне ефективне управління неможливе без постійного аналізу і застосування найновіших ІТ. Поки що основна частка інформації видається і поширюється на паперових носіях. Це — журнали, книги, листи, факси, звіти, службові записки, рекламні проспекти і т. д. Але збирання, збереження та пересилання їх неможливі без використанні цифрових IT. Тому перетворення документів із паперової форми в електронну дуже актуальне.

Другий напрям пов’язаний з інтенсифікацією міжнародного інформаційного обміну, який все більше потребує автоматизації перекладу документації з однієї мови на іншу. Адже за різкого зростання потоків інформації традиційні методи перекладу потребують величезних фінансових витрат.

47. Опишіть процес перетворення документів в електронну форму.

Для перетворення документів із паперової форми в електронну необхідні відповідні пристрої і програмне забезпечення.

Із пристроїв потрібен сканер Він дає змогу вводити до коп’ютера чорно-білі або кольорові зображення документів, що складаються як із текстових, так і з графічних фрагментів.

Процес перетворення документів із використанням сканера має кілька етапів:

  • сканування, під час якого створюється електронний об­раз (зображення) документа;

  • розпізнавання (для текстових документів), коли елек­тронний образ перетворюється на текстові дані зі збере­женням елементів початкового фрагментування тексту або без нього;

  • редагування текстових і графічних фрагментів докумен­та за допомогою відповідних додатків, наприклад, Micro­soft Word (для текстів, таблиць) та Adobe Photoshop (для фотографій, рисунків, ілюстрацій).

48. Охарактеризуйте призначення інформаційної системи та головні її завдання.

Призначення ІС полягає в описі економічного об’єкта, його станів, взаємодії, що виражаються через економічні показники. Вона покликана своєчасно подавати органам управління необхідну і достатню інформацію для прийняття рішень, якість яких забезпечує високоефективну діяльність об’єкта управління та його підрозділів.

До головних її завдань належать:

  • виявлення джерел інформації;

  • збирання, реєстрація, обробка та видача інформації, ще характеризує стан виробництва й управління;

  • розподіл інформації між керівниками, підрозділами та виконавцями відповідно до їх участі в управлінні.

49. Дайте характеристику економічної інформаційної системи.

Економічна інформаційна система — це сукупність вну­трішніх і зовнішніх потоків прямого і зворотного інформаційного зв’язку економічного об’єкта, методів, засобів та менеджерів різних рівнів, які беруть участь у процесі перероб­ки інформації і прийнятті управлінських рішень.

Інформаційна система є системою інформаційного обслуго­вування користувачів і виконує технологічні функції з нагро­мадження і переробки інформації.

Її зміст, порядок формування і процес функціонування виз­начаються методами і структурою управлінської діяльності, прийняттями на певному економічному об’єкті. Сучасний рі­вень інформатизації суспільства визначає необхідність використання в різних економічних інформаційних системах найновіших технічних, технологічних та програмних засобів.