Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену ІЗУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

44. Опишіть типи принтерів.

Нині для монохромного друку випускаються, в основному, принтери таких типів:

- матричні голчасті;

- принтери термодруку;

- струменеві;

- лазерні і світлодіодні.

Матричні голчасті принтери.

Друк здійснюється при горизонтальному русі головки (каретки) її голками через фарбувальну стрічку, заправленого в спеціальну касету (картридж). Перехід до наступного рядка досягається синхронізованим рухом паперу.

Особливості матричних голчастих принтерів – висока швидкість друку, невимогливість до якості паперу і низька ціна за досить невисокої якості зображення – зумовлюють сферу їх застосування. Це передусім оперативний друк документів, що рідко читається, наприклад, листів, економічних і фінансових розрахунків, рахунків, квитанцій і т.п. Тому, крім універсальних апаратів, у світовій практиці поширені спеціалізовані голчаті принтери різких терміналів для фінансових послух і т.д.

Струменеві принтери. Механізм подачі і протягування паперу струменевих друкуючих пристроїв близький до того, що існує у вищеописаних груп, однак застосовується принципово інша друкуюча головка. Оскільки струменеві технологія використовує метод «викидання» крапель барвника па папір, відповідна матриця друку становить набір сопел (до 256), з якими сполучені єдності для чорнила і керуючі механізми (як правило – п’єзоелектричного типу). Вимоги до фарб (чорнила) суперечливі високі, тому скла їх постійно вдосконалюється. Якість зображення залежить від якості паперу (плівки), тому для найбільш відповідальних робіт спеціальні його типу, що володіють властивостями швидкого збирання горнила (extra - absorbent paper) без його вияву на просвід.

У лазерних та світлодіодних друкуючих пристроях і в ксерокопію вальних апаратах використовується властивість фото чутливості рядку матеріалів (наприклад, селену), як змінюють свій поверхневий електростатичний заряд під впливом світла. Для реалізації цього процесу, крім тракту протяжки паперу, дані принтери містять світлочутливий барабан, дзеркальну систему розгортки, пристрої фокусування і лазерний діод (або матрицю світло діодів). Після зарядки і поточного загорання світлочутливого барабана відповідно до зображення, що формується, на нього подається, закріплюється, залежно від розподілу електричного заряду, спеціальний фарбувальний порошок – тонер. Остаточне закріплення зображення на папері досягається його розігрівання до температури розплавлення тонера.

Лазерний друк (як і самі принтери) дорожчий, ніж у інших групах друкуючих пристроїв, однак ціни на лазерні принтери безперервно і помітно знижуються, а витрати виправдовуються високою якістю продукції, що наближається до рівня поліграфії .

45. Наведіть класифікацію сканерів. Класифікація сканерів

Відповідно до функціональних можливостей пристрою сканери поділяються на настільні портативні і кольорові

Настільні сканери. Якщо потрібен цифровий аналог фотокопіювального пристрою, то певні переваги можуть забезпечити планшетні сканери. Є серед них такі, які працюють як фотозбільшувачі. Подібний апарат може вимагати регулювання освітленості зображення, що обробляється. Є також сканери з роликовими направляючими й іншими формами подачі паперу.

Більш зручним може здатися сканер з планшетом і з подачею паперу, але універсальність не завжди дає виграш. Щодо обладнання, то потрібне порівняно просте програмне забезпечення. При цьому необхідно зосередження уваги на автоматизованому опричному розпізнаванні символі, забезпеченні факсимільного зв’язку, а також виборі способу кодування зображення.

Портативні сканери. Портативні, або ручні, сканери забезпечують не дорогий спосіб перетворення зображення в цифрову форму і її введення у комп’ютер.

У порівнянні з настільними сканерами вони володіють скромнішими можливостями, зокрема не придатні для використання настільних видавничих систем, до того ж , найменша вібрація може зіпсувати виконану роботу. Але коштують такі сканери значно дешевше і їх цілком можна використовувати там де не потрібна висока якість зображення.

Портативний сканер схожий на великий пристрій, «миша» з довгим дротом ( до двох метрів), який підключається до відповідної інтерфейсної плати персонального комп’ютера. Комплект постачання сканера включає програмне забезпечення, що дозволяє редагувати, записувати на диск і виводити зображення на друк.

Кольорові сканери

Такі сканери зовні нагадують копіювальні пристрої, вони забезпечують можливість обробки оригіналів восьми різних форматів як американського, так і європейського стандартів (американські «office», «invoice», «legal», «tabloid» і європейські А3,А4,В4 і В5). Для обробки зображень на слайдах і діапозитивах окремо постачається програмне забезпечення відповідного спрямування.