Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену ІЗУ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

10. Дайте характеристику нормативно-правовим документам, що забезпечують інформаційну діяльність в Україні.

Положення Конституції України розвиваються та конкретизуються у понад 200 документах, які встановлюють правові норми в інформаційній сфері. Серед них базові Закони України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення та радіомовлення», «Про інформаційні агентства», «Про державну таємницю», «Про зв'язок», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про рекламу», «Про Концепцію національної програми інформатизації», «Про Національну програму інформатизації», «Про науково-технічну інформацію», «Про захист інформації в автоматизованих системах», «Про електронний підпис», «Про електронний документообіг» та інші.

Законодавство України про інформаційну діяльність в цілому викладено у ряді законів і підзаконних актів. Наприклад:

Закон України “Про державну таємницю” регулює суспільні відносини, пов’язані з віднесенням інформації до державної таємниці, засекречуванням, розсекречуванням її матеріальних носіїв та охоро­ною державної таємниці з метою національної безпеки України.

Закон України “Про захист інформації в автоматизованих систе­мах” має на меті встановлення основ регулювання правових відно­син щодо захисту інформації в автоматизованих системах за умови дотримання права власності громадян України і юридичних осіб на інформацію та права доступу до неї, права власника інформації на її захист, а також встановленого чинним законодавством обмеження на доступ до інформації. Дія Закону поширюється на будь-яку інфор­мацію, що обробляється в автоматизованих системах.

Закон України “Про авторське право і суміжні права” охороняє особисті (немайнові) і майнові права авторів та їхніх правонаступ­ників, пов’язані зі створенням і використанням творів науки, літе­ратури і мистецтва (авторське право), і права виконавців, вироб­ників фонограм та організацій мовлення (суміжні права).

11. Опишіть основні види інформаційної діяльності.

Основними видами інформаційної діяльності є одержання, використання, поширення й зберігання інформації.

Одержання інформації – це придбання й накопичення відповідно до чинного законодавства України документованої або публічно оголошуваної інформації громадянами, юридичними особами або державою.

Використання інформації – це задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави.

Поширення інформації – це розповсюдження, обнародування, реалізація у встановленому законом порядку документованої або публічно оголошуваної інформації.

Зберігання інформації – це забезпечення належного стану інформації іїї матеріальних носіїв.

12. Охарактеризуйте нормативно-методичну базу документаційного забезпечення управління.

Нормативно-методична база документаційного забезпечення управління — це сукупність законів і підзаконних нормативно-правових актів, які регламентують технологію створення, обробки, зберігання і використання документів у поточній діяльності установи, а також роботу служби діловодства - її структуру, функції, штати, технічне оснащення та інші аспекти.

Нормативно-методична база містить:

- законодавчі акти України у сфері інформації та документації;

- укази Президента України, постанови уряду України, котрі регламентують питання документаційного забезпечення;

- правові акти органів виконавчої влади (міністерств, комітетів, служб) загальногалузевого і відомчого характеру;

- правові акти нормативного та інструктивного характеру, методичні документи з діловодства установ, організацій та підприємств;

- державні стандарти на документацію;

- уніфіковані системи документації;

- нормативні документи з організації архівного зберігання документів.