Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

98. Правила роботи на фек. Сутність м-ду калібрувальної кривої. Як її будують та використовують для кількісного аналізу забарвлених розчинів.

Перед вкюченням прибору в мережу живлення за допомогою рукоятки переключення чутливості гальванометра ставлять в положення «0». Потім прибор включають в мережу,на протязі 20 хв прогрівають фотоелементи, після чого шторкою світло перекривають і налаштовують електричний нуль за допомогою чутливості по дистильованій воді на «0» і рукояткою переключення світлофільтра в світлові потоки вводять необхідний світлофільтр. Переключають рукояткою в положення кювети з досліджуваним розчином, внаслідок поглинання розчином фотометрична рівновага порушується і стрілка відклоняється від нуля. Отримані значення знімають з приладу.

Для побудови калібровочної кривої готують серії (5-8) стандартних забарвлених роз-нів, розрізняючих по концентрації не менше ніж 30%. Початкове і кінцеве значення концентрацій цієї серії повинні охопити область можливих змін концентрації досліджуваного розчину. Концентрація стандартних розчинів вибирать так щоб оптична густина досліджуваного розчину знаходилась приблизно в середині калібровочної кривої. Потім виміряють оптичну густину кожного розчину і на міліметровці будують криву. Криву періодично проводять по 2-3 свіжоприготовленому стандартному розчині. Вимірявши оптичну густину досліджуваного роз-ну знаходять її значення на осі ординат , а потім на осі абсцис- значення концентрацій.

49.Принципова технологічна схема приготування світлого пивоварного солоду