Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

3.Особливості живлення мікроорганізмів та вимоги до вуглецевого живлення

Карбон є одним з найважл ел-тів,що склад близько на 50% біомаси м/о.М/о харч вир-в використ виключно карбон органічних сполук.Найдоступнішими є сполуки,які міст напівокисл карбон в групах:СН2ОН,СНОН,СОН.Це вуглеводи,орган спирти,орг. К-ти,з яких найб сприяти є гексози та пентози,серед яких макс засвоюються моно сахари з к-тю атомі С 6.Засвоєння ВМС зал від будови. ВМС,які склад з 1 молекули м/о не лише не засвоюються,але і негативно вплив на розвиток м/о завдяки тому,що адсорбц на оболонці кліт і не дають надходити в клітину потрібних їй речовин.Джерела С застос 2 осн функції:будівельну і джерело енергії.Для м/о притаманна вл-ть поліауксії,яка виявл у спожив різних джерел С,тому за наявн суміші джерел в першу чергу засвоюватимуться ті,що забезп макс шв росту м/о,але за будь-яких умов в першу чергу засв глюкоза,решта сполук засв лише коли глюкоза знакає із сер-ща

4.Особливості живлення мікроорганізмів та вимоги до азотистого живлення

Нітроген є спол,що забезпеч синтез життєвоважл сполук м/о,починаючи від АК і закін білками.Найб доступним джерелом нітрогену є іон амонію,який легко проникає через ЦПМз подальшим використанням аміно або аміногруп АК,в зв’язку з цим до складу пож сер-щ часто включ амонійні солі сірчаної,соляної,ортофосфорної та ін. к-т.Але в цьому випадку треба мати на увазі,що м/о заст. Лише іон нітрогену,що призвод до зниж рН.Р-н аміаку,що використ в харч техн. вик 2 функції:джерело нітрогену і зміна рН сер-ща з кислого на лужне.Деякі види м/о поряд з амонійним азотом зд-ні засвоювати і нітратній.Але при цьому м/о споч відновлнітр азот до амонійного.(явище діауксії).Найпош джерелом орган азоту є сечовина,яка має низьку вар-ть і його засвоєння не призвод до зниження рН сер-ща.

5.Особливості живлення мікроорганізмів та вимоги до фосфорного живлення

Застос джерел Р обумовл забезпеч клітин енергією та синтезом важливих сполук-нукл к-ти,фосфоліпіди,коферменти,АТФ,АДФ та ін..Дж Р засвоюються гол чином під час розмнож м/о.Осн джерелом Р є ортофосфорна к-та і її солі.Найкр джерело-амонійні солі ортоі к-ти,які є одночасно джерелами нітрогену і фосфору.Орган дж Р викор рідко через високу вартість.Вел к-ть Р містить кукурудзяний екстракт.При склад пож сер-щ треба мати на увазі,що вел конц Р в сер-щі стимулює розмнож м/о та утвор їх біомаси і одночасно пригнічує утвор цільових пр.-тів вир-ва.

6.Особливості живлення мікроорганізмів та признач мікроел та ф-рів росту

Для норм життєдіяльн м/о потрібні мікроелементи,до яких відносяться S,K,Ca,Mg,Fe,Cu,Zn,Co та ін..У зв’язку з цим культивув м/о більш ефективно провод на сер-щах,приготовлених на природній питній воді,яка міст певну к-ть названих елементів.При застосуванні дистильованої води або при відстоюванні чи недост.-ті м/ел їх задають у вигляді розчинів відпов солей.В сер-щі можуть бути деякі орган спол,які обєдн під загальною назвою фактори росту-це АК,вітаміни,пурінові та пірімідинові к-ти.Більшість м/о віднос до ауксоавтотрофів,які зд-ні сам ост синтезувати потрібні їм структури,але окремі з них не синтезуються.