Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

7.Вплив активності води на розвиток м/о

Одним з факторів сер-ща,що визнач ріст і біосинтетичну активність продуцента є активність води.Вплив під час культивування:визнач кордони життя(0,6-0,998).Способи керування фактром:Склад середовищ з оптимальною концентрацією поживних речовин або вологістю тв. Пож середовищ,підтер на постійному рівні вологості під час ферментації шляхом додавання води

8.Класифікація способів культивування м/о

Культивування продуцента має загальну назву ферментація яку класифікують за різними ознаками.Так залежно від мети ферментації вона поділ на : 1) власне культив продуц коли цільвий прод виробництва є біомаса продуц або її комп. ; 2) біосинтез позакліт прод метаболізму ; 3) виробництво м`яких м/о або їх комп. Використ для синтезу або проведення біохім реакцій внаслідок яких отрим гормональні препарати антибіотики вітаміни; 4) селективна утилізація визначеного компоненту поживн середов- це біол. очищення стічних вод, депарафінізація нафти; 5) біометалургія обумовл тим що м/о екстрагують із поживних середов різні метали. В технології харч виробництв використ процес який відн до 1, 2,4 груп.

Класифікація інших видів: 1)поверхневий (на тв.. середов.) 2)поверхневий (на рідкому середов.),глибинний ( в рідкому серед.) 3)періодична (прод. фермент. повністю виводиться з біореатора), безперервна(субстрат неперервно подається і прод виводиться з біореактора) , напівнеперервна (подається і виводиться у визначені проміжки часу) 4)аеробна і анаеробна 5) звикорист водорозчинного продуц і з вик імобілізованого продуц.

9. Закономірності періодичного способу культивування

Використання періодичних методів культивування обумовлено такими перевагами їх перед безперервними: 1.Простота реалізації, менші вимоги до обладнання та персоналу;2.Менші втрати внаслідок розвитку виробничої інфекції;3.За низької питомої швидкості росту продуцента за продуктивністю, періодичний спосіб пр. не поступається неперервному; 4.Дост. висока концентрація цільового продукту сприяє підв. ефективності наст. стадій його виділ. і очищення;5.Техн. складнощі під час переходу до неперервних процесів. Завдяки таким перевагам періодичні проц. ще тривалий час будуть застосов. в харч.технологіях, зокрема розмноження чистої культури продуцента здійснюється викл. періодичним способом, який дає змогу створ. і повн. підтримувати умови вир-ва.

Періодичне культивування здійснюється у таких модифікаціях: 1.Повторне використання вихідної посівної культури;2.Після завершення процесу частина отриманої культури використовується в наступному циклі;3.Частина культури продуцента відбирається на визначеній фазі його росту, а га залишку додається свіже пож.середовище.

14. Вплив умов середовища на життєдіяльність м/о

1)Склад і конц корисних комп середовища –регулює шв росту і метаболізму 2)конц цільвого прод та інгібіторів –регулює шв біохім перетвор 3) pH – регулює шв біохім реакції 4) Температура-регулює шв біохім перетвор 5)Осмот тиск або акт води- визначає кордонне життя продуцента від 0,6-0,998 6) Вміст розчиненого кисню- вплив на розмн або відмир продуц 7) переміш середов- створ гомогенного або гетерогенного середовища 8) Вязкість середовища впливає на дифузію корисних комп середов в культур продуц і на перемішування .