Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тертица.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
102.56 Кб
Скачать
    1. Механізм конструювання іміджу товарної марки (бренду)

Імідж товарної марки створює у свідомості споживача асоціації, які унікальні і відмінні від сприйняття інших марок. Такі асоціації можуть бути пов'язані з характерними рисами марки, вигодами споживачів або зі ставленням до марки. При збігу асоціацій з очікуваннями, власник марки отримує лояльного до марки, а значить, до продукції споживача.

Основними етапами процесу формування іміджу товарної марки є:

  • розробка стратегії товарної марки;

  • аналіз конкурентних товарних марок;

  • аналіз ознак, що відрізняють дану товарну марку від інших;

  • розробка концепції позиціонування бренду;

Рис.1.1. Знання споживача про товарну марку

  • формування ознак, що характеризує бренд і відрізняє його від інших брендів;

  • формування образу бренду;

  • позиціонування бренду;

  • формування ідентичності товарної марки;

  • формування відносин бренду з споживачами.

Інформація про особливості бренду викликає в сприйнятті споживача як відчуваються, так і невідчутне ознаки відмінності.

Відчуваються ознаки - особливості товарної марки, які сприймаються споживачем за допомогою органів зору, слуху, смаку, нюху - це колір, запах, смак, форма, дизайн і т.д. Відчуваються ознаки відмінності між брендами неможливо відобразити в символіці. Їх легше використовуПАОи в комбінаціях.

Невідчутне ознаки відмінності недоступні для безпосереднього сприйняття і важко розрізняються. До них відносяться довговічність побутової техніки, надійність автомобіля, комп'ютерів і т.д.

У рекламі часто використовуються спеціальні прийоми, щоб невідчутне ознаки відмінності перевести в відчуваються, підкреслюючи таким чином, перевага бренду.

Коли переваги товарної марки визначені, виявлено його основні ознаки, необхідно сформувати образ товарної марки і представити його споживачам. У цьому описі повинні бути відображені конкретні характеристики, які сприяють формуванню вражень споживачів від його використання. Адже споживчі очікування складаються з сприйняття і переосмислення отриманих повідомлень, що виходять від бренду з обіцянок того, яку вигоду він отримає при використанні товару даної марки (бренду).

Повідомлення про бренд повинні бути зрозумілими, привабливими і сприяти його просуванню на ринок. При формуванні пропозицій для покупців необхідно керуватися наступними вимогами:

  • пропозиція повинна містити спрямованість на певну соціальну групу і певний набір обіцянок, пов'язаних з товаром;

  • пропозиція повинна бути єдиним і винятковим, тобто унікальним (якщо будуть сильні рекомендації, то конкурентам важко буде «перебити» цю пропозицію);

  • пропозиція повинна сприяти реалізації товарного бренду, тобто бути досить прийнятним для покупців, відповідати їх очікуванням або навіть перевершувати їх, а також сприятиме залученню нових споживачів.

Отже, просте, зрозуміле і переконливе повідомлення споживачам про бренд і про те, яку специфічну користь і вигоду вони отримають при його використанні, в чому його переваги перед іншими брендами, забезпечує унікальність пропонованого бренду і його просування на ринку.

Для того щоб у покупця склалося враження про унікальність товарної марки, необхідно переконати його в тому, що:

  1. з появою нової товарної марки, представлені на ринку товари, вже не задовольняють інтересам і потребам споживачів на даному етапі;

  2. хоча між товарами, об'єднаними в товарні групи, відмінності несуттєві, разом з тим новий бренд має ряд важливих і корисних переваг для споживача.

Так як здатності сприйняття інформації у людини обмежені, то необхідно повідомляти тільки про найголовніше і важливому в гранично сконцентрованої формі.

Від правильності формування унікальності та якісних відмінностей бренду залежить, усвідомлено чи у свідомості споживачів враження, що перед ними унікально-єдиний товар і для нього не існує рівноцінної заміни. У цьому велику допомогу надають комунікаційні процеси.

Комунікаційний процес бренду - це контакт, зв'язок із споживачами з метою обміну ідеями і що міститься в бренді інформацією в усному або письмовому вигляді за допомогою символів. Мета комунікації - домогтися від споживача товарів (приймаючої сторони) при сприйнятті змісту бренду позитивних емоцій від отриманої інформації.

Комунікаційний процес складний. Він складається з ряду етапів, які взаємопов'язані і взаємозалежні. Призначення кожного з етапів полягає в тому, щоб ідеї та цілі бренду стали зрозумілі споживачам і були сприйняті ними як керівництво до дії .

Ефективний комунікаційний процес сприяє формуванню довірчих відносин між брендом і споживачем, оскільки вони виникають, підтримуються і розвиваються через комунікації і повторюють себе в комунікаціях.

Всі основні елементи і функції комунікацій повинні бути орієнтовані на передачу споживачеві об'єктивних і переконливих повідомлень, які сприяли б прийняттю правильних рішень по відношенню до бренду. Повідомлення про бренд, отримані споживачем, не повинні носити двоїстого характеру і створювати конфліктні ситуації між ними. Вони повинні бути живими, цікавими та приємними для споживача, а комунікації - сприяти зміцненню позиції бренду на основі раціональних та емоційних аргументів за змістом товару.

Побудова бренду як особистості, дозволяє домогтися чіткої зворотного зв'язку від покупців, що потрапляють в цільову групу, на яку спрямований бренд.

Продукт: якість, виконання, можливості, варіанти, колір, складові, додатковий сервіс. Все це знаходиться під контролем виробника і має найбільший вплив на бренд при його створенні.

Виробник: репутація виробника або передбачуваного виробника має вплив на продукт, як, втім, і навпаки.

Ім'я, упаковка: стиль, дар імені, асоціації, їм викликаються; тип, зміст, комплектація, дизайн зовнішньої упаковки.

Реклама, просування і паблісіті: значущість, стиль, творчий підхід і використання медіа.

Ціна, поширення по країні, розташування в місцях продажу: як і де, представлений продукт, поруч з якими іншими товарами знаходиться в магазині, яка ціна і як вона співвідноситься з іншими товарами з цієї категорії.

Споживачі і контекст споживання: хто, як, де і коли користується товаром.

Конкуренти, історія: все, що відноситься до товару, розглядається споживачами через призму конкурентних пропозицій.