Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тертица.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
102.56 Кб
Скачать

Висновки

На закінчення зробленого, можна з повною упевненістю сказати, що цілі і завдання, поставлені в роботі, виконані повною мірою. Вивчення теоретичного матеріалу, наявного з даної тематики, дозволило зробити наступні висновки. Цінність іміджу товарної марки для фірми виявляється тільки в процесі його інструментального використання. Імідж товарної марки не з'являється, а головне не існує сам по собі, він вимагає цілеспрямованого постійного управління. Ф. Котлер та інші західні фахівці відзначають, що найбільш характерними властивостями професійних маркетологів є їхнє вміння створювати, підтримувати, захищати, посилювати імідж товарної марки, тобто управляти ним. Так само можна сказати, що товарна марка є інструментом управління, за допомогою якого фірма активно впливає на всіх зацікавлених осіб (покупців, партнерів, ділову громадськість), формуючи певний імідж фірми і її продукції і бажане поведінка зазначених осіб щодо фірми.

Проведення дослідження дало можливість реалізувати головну мету дослідження - виявити положення товарних марок на ринку і розробити рекомендації щодо формування іміджу товарної марки ПАО Холодокомбінат «Вінтер».

В якості основного методу дослідження було обрано анкетування.

У процесі дослідження були вирішені такі завдання:

  1. Були вивчені теоретичні аспекти іміджу товарної марки.

У процесі підготовки даної дипломної роботи вивчено велику кількість джерел інформації, обраних у відповідності з цілями і завданнями дослідження. Виходячи з аналізу матеріалу з різних джерел, можна сказати, що товарні марки є одним з найцінніших активів фірми, і менеджмент багатьох компаній чудово усвідомлює, що цю цінність можна і потрібно використовувати на благо організації. Завдяки ефективному використанню марочних активів цим компаніям вдається забезпечити високі темпи розвитку і отримувати високий прибуток формування іміджу. Товарна марка (бренд) - це нематеріальний, але разом з тим надзвичайно важливий компонент діяльності компанії, то, що вона собою символізує. Імідж товарної марки створює у свідомості споживача асоціації, які унікальні і відмінні від сприйняття інших марок. Такі асоціації можуть бути пов'язані з характерними рисами марки, вигодами споживачів або зі ставленням до марки. При збігу асоціацій з очікуваннями власник марки отримує лояльного до марки, а значить, до продукції споживача.

2. Дана організаційно-економічна характеристика ПАО Холодокомбінат «Вінтер».

Організаційна структура підприємства лінійно-функціональна, саме така організаційна структура допоможе в найкращій мірі організуПАОи роботу даного підприємства. Після аналізу економічного стану Холодокомбінату можна зробити висновок, що підприємство має високу рентабельність і воно фінансово стійко. Проте платоспроможність підприємства викликає сумніви, оскільки забезпеченість власними коштами не відповідає рекомендованим значенням.

3. Проведено дослідження ставлення споживачів до іміджу товарних марок морозива.

Для проведення дослідження було розроблено план маркетингового дослідження, який дозволив виявити ставлення споживачів до іміджу марок морозива продаються на ринку Н. Донецька. Проведене дослідження показало, що найбільшою популярністю користується марка морозива «Вафельний стаканчик», «Ескімо », а так само марка «Ля Фам». Дані марки морозива користуються найбільшою популярністю у нижньогородців і отримали максимальну кількість балів за такими компонентами іміджу товарних марок як популярність марки, поточна лояльність, популярність реклами, попередня лояльність, повторна лояльність, майбутня лояльність.

4. Була проведена оцінка існуючого положення морок ПАО Холодокомбінат «Вінтер» на ринку.

Оцінка положення марок ПАО Холодокомбінат «Вінтер» показала, що такі марки морозива як «Вафельний стаканчик» і «Ескімо» є найбільш популярними, серед жителів Донецька взяли участь в опитуванні, з усього асортименту представленим Холодокомбінат на ринку.

5. Була проведена оцінка сприйняття споживачами іміджу товарної марки ПАО Холодокомбінат «Вінтер».

Марка морозива «Вафельний стаканчик Українське», сприймається споживачами як відома марка морозива, ціна якого прийнятна для всіх верств населення і при цьому є якісним морозивом. Виходячи з цього, дане морозиво купують найчастіше. Марку морозива, яка є другою за популярністю в асортименті Холодокомбінату, тобто «Ескімо Українське», нижньогородці приймають участь в опитуванні сприймають, так само як і «Вафельний стаканчик Українське». Сформоване сприйняття даних марок морозива в найкращій мірі підходить для подальшого формування іміджу.

6. Розроблено комплекс заходів, спрямованих на просування товарної марки ПАО Холодокомбінат «Вінтер».

Комплекс просування спрямований на формування іміджу такої марки морозива як «Ескімо Українське». Даний комплекс включає в себе засоби стимулювання збуту, рекламу і PR і розрахована, натри місяці. У даній програмі просування використовувалася друкована реклама, розміщення фірмових цінників у кіосках Н. Донецька, проведення дегустацій та PR захід з роздачею призів і подарунків. Загальна сума, яка була вкладена в реалізацію програми просування, становить 124608 грн.

7. Зроблено оцінку ефективності запропонованих заходів.

Так як програма просування була спрямована на формування іміджу товарної марки, то необхідно було визначити не тільки економічну, а й комунікативну ефективність.

Економічний ефект програми просування марки морозива «Ескімо Українське» був оцінений шляхом зіставлення витрат на програму просування з прибутком. Виходить що економічний ефект від проведення рекламної кампанії становить 3273912 грн. Економічний ефект відносно невисокий це можна пояснити тим, що: по-перше, основна мета даної рекламної кампанії це досягненні високих показників лояльності споживачів до марки морозива «Ескімо українське», по-друге, довгостроковий ефект від інвестицій у розвиток іміджу товарної марки розрахувати значно складніше , оскільки витрати повертаються не тільки у вигляді сьогохвилинних прибутків, але і у вигляді лояльності споживачів та позитивного іміджу марки.

Для визначення комунікаційної (психологічної) ефективності програми просування була розроблена анкета і буде проведено опитування жителів Н. Донецька.

В кінці виконаної роботи, виходячи з того, що всі поставлені в дипломній роботі завдання повною мірою виконані, можна зробити висновок про те, що головна мета дослідження ─ формування іміджу товарної марки «Ескімо Українське» випускається ПАО Холодокомбінат «Вінтер» повною мірою досягнута .