Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом мой.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
429.57 Кб
Скачать
    1. Комплекс вправ для навчання фразеологічних одиниць на заняттях з турецької мови

Нами було розроблено комплекс вправ для навчання фразеологізмів на заняттях з турецької мови. Всі вправи поділено на етапи, кожен з яких має свої завдання і особливості:

1) Етап презентації блоку фразеологічних одиниць:

Вправа 1

а) підберіть відповідний заголовок до статті:

Bir taşla iki kuş vurdu Erkeklik canına tak etti

Aralarına kara kedi girdi ABD'yi canevinden vurdular

Bu hırsızlar şeytana pabucunu ters giydirir!

1. Projede Yaşar şarkı sözleri yapacak, Ege de besteleyecekti. İki isim ortaya çıkan şarkıların ortak sahibi olacak ve geliri bölüşeceklerdi. Bu proje için Ege ile anlaşan Yaşar, daha sonra fikir değiştirdi. Yaşar, Ege’nin telefonlarına çıkmadı, SMS’lerine cevap yazmadı. Bu duruma üzülen Ege, ortak arkadaşları aracılığıyla, «Ben telefonuna çıkılmayacak adam mıyım, Yaşar’a söyleyin bir daha karşıma çıkmasın» diye Yaşar’a sitemlerini gönderdi.

2. ABD’nin en büyük silah firmasını hack’lediler! Tüm dünyanın en büyük silah şirketlerinden Lockheed Martin’in sistemleri hack’lendi ABD’nin en önemli silahlarını tasarlayan ve üreten Lockheed Martin’den kimin ne tür bilgiler çaldığı henüz bilinmiyor. Fakat adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili «hassas bilgilerin» ayrı bir kapalı ağda saklandığını, bu nedenle ele geçirilmiş olmalarının mümkün olmadığını söyledi. Şirkette teknolojik güvenliğin kişiye özel şifrelerle sağlandığını belirten uzmanlar saldırının çok etkin bir ekip tarafından yapıldığını tahmin ediyor. ABD ordusu 2009 yılında Lockheed Martin ile 39 milyar dolarlık anlaşmalar yapmıştı.

3. Іki çocuk babası Howard Shelley akıllara durgunluk veren bir yöntemle kendi kendine operasyon yaptı.

İngiltere'de cinsiyet değiştirme ameliyatı için iki yıl sonrasına randevu alabilen 42 yaşındaki iki çocuk babası Howard Shelley akıllara durgunluk veren bir yöntemle kendi kendine operasyon yaptı. Müteahhit Shelley, eşi ve çocuklarının olmadığı bir anda mutfaktaki bıçağı alarak internetten öğrendiği yöntemlerle penisini kesti. Shelley kestiği organını da bir kutuya koydu. Daha sonra doktora giden çılgın müteahhit üç gün sonra da işinin başına döndü.

Shelley bu kendi kendine yaptığı operasyonun ardından 'Biraz canım yandı ama, şimdi kendimi tam olarak kadın gibi hissediyorum' dedi.

4. Elektronik ürünler satan Best Buy ve Future Shop-ın, eyaletteki mağazalarına eş zamanlı operasyon düzenleyen çılgın hırsızlar, 10 adet tablet bilgisayarı ücretini peşin ödeyerek satın aldılar. Bilgisayarları, paketini hasarsız ve kusursuz biçimde açıp alan uyanıklar, onların yerine ağırlıkları bilgisayarla bire bir aynı kilden ürettikleri tabletleri koydular. Ürün kutularını aynından ayırt edilemeyecek şekilde tekrar kapatan uyanık hırsızlar, alışveriş yaptıkları mağazalara giderek, bilgisayarları iade edip paralarını geri aldılar. 

5. 30 yaşına giren Oktay’ı gecede arkadaşları yalnız bırakmadı. Onur Şan, Zeynep Beşerler, Levent Ülgen, Özgür Ozan, Uğur Pektaş-Gamze Özçelik ve Burak Özçivit’in hazır bulunduğu eğlencede dört katlı pasta kesildi. Çıkışta gazetecilerin “Nişan mı yaptınız?” sorusuna “Beni zorla evlendireceksiniz. Benim daha vaktim var” yanıtını veren Berk Oktay’ı oyuncu arkadaşı Özgür Ozan, “Hem nişan hem doğum günü bir arada oldu” diyerek yalanladı. Partiye sarışın bir arkadaşıyla katılan aktör Levent Ülgen, görüntü vermemek için adeta basın mensuplarıyla yarıştı. ‘Survivor’ yarışmasıyla ünlenen Başak Özer’den ayrılan oyuncu Burak Özçivit’se geceye yalnız katıldı.

Відповідь: 1. Aralarına kara kedi girdi; 2. ABD'yi canevinden vurdular;

3. Erkeklik canına tak etti; 4. Bu hırsızlar şeytana pabucunu ters giydirir!; 5. Bir taşla iki kuş vurdu.

б) визначте стилістичну функцію кожного із заголовків.

Вправа 2

Знайдіть фразеологізм у вірші відомого турецього письменника Орхана Велі Каника. Проаналізуйте його і знайдіть український еквівалент.

Tren sesi

Garibim:

Ne bir güzel var avutacak gönlümü,

Bu şehirde.

Ne de bir tanıdık çehre:

Bir tren sesi duymaya göreyim,

İki gözüm,

İki çeşme.

Відповідь: İki gözüm, İki çeşme.

Вправа 3

З’єднайте дефініції з ідіомами:

  1. Zokayı yutmak

  2. Zorla güzellik olmaz

  3. Yüzünden okumak

  4. Üzerine bir bardak su içmek

  5. Davulun sesi uzaktan hoş gelir

  6. Altın adını bakır etmek

  1. Ar damarı çatlamak

  2. Aralarından su sızmaz

  3. Arının yuvasına çöp sokmak

  1. Arkadan vurmak

a) bütün şanını kaybetmek

b) kötü bir duruma gelmek

c) birine kötülük etmek

d) çok iyi arkadaşlık yapmak

e) başını derde sokmak

f) kimseye istemediği bir şey

yaptırılmaz

g) yaptığını belli etmek

h) bir işin olacağına inanmamak

i) hiç bir şey karşıdan göründüğü gibi değildir

j) çok utanmaz olmak

Відповідь: 1. b, 2. f, 3. g, 4. h, 5. i, 6. a, 7. j, 8. d, 9. e, 10. c