Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 Професійна комунікація.docx
Скачиваний:
298
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
813.75 Кб
Скачать

Блок індивідуальних проблемних завдань

Правильно складений та оформлений

документ є свідченням високого рівня

культури його виконавця, важливим і

не­одмінним складником фаховості

майбут­нього працівника будь-якого профілю.

3. Мацюк

Завдання 1. Напишіть функціональне резюме для участі у конкурсі на за­міщення вакантної посади літературного редактора, використавши інформацію з оголошення, супровідний і рекомендаційний листи.

Представництво благодійної організації «Кожній дитині» в Україні для роботи на основі часткової зайнятості оголошує конкурс на вакансію літера­турного редактора/коректора (українська мова).

Основні обов'язки:

  • літературне редагування наукових та методичних матеріалів (звітів, проектів нормативно-правових актів, посібників, довідників тощо); літературне редагування інформаційних матеріалів та журналу «Пра­ва дітей» (видається двічі на рік);

  • робота з авторами матеріалів щодо узгодження внесених змін; коректорська робота на етапі підготовки публікацій до друку; створення та оновлення Глосарію часто вживаних термінів та понять.

Основні вимоги:

вища спеціалізована освіта; досконале знання української мови;

досвід редагування текстів з тематики соціальної роботи, захисту прав дітей та нормативно-правових документів; досконале володіння комп'ютерними програмами, зокрема MSWord, MSPowerPoint, MSExcel;

комунікабельність, вміння працювати в команді, відповідальність.

Для участі у конкурсі просимо надіслати:

  1. Резюме українською мовою.

  2. Супровідний лист, у якому просимо вказати: а) чому Вас зацікавила ця вакансія і як Ви зможете поєднувати її з постійною роботою (якщо працюєте); б) надіслати зразки Ваших останніх робіт з редагування текстів соціальної тематики (не більше 10 сторінок) або вказати адре­су в Інтернеті, де з ними можна ознайомитися); в) очікуваний рівень оплати праці за 1 сторінку (1800 знаків).

  3. Контакти 2-3 осіб, які можуть дати Вам рекомендації.

Усі матеріали просимо надсилати до 23 березня 2010 р. на адре­су vacancy@everychild.org.ua.

Завдання 2. Прочитайте текст. Напишіть пам’ятку складання резюме.

15 Правил оформлення резюме

  1. Резюме должно иметь ярко выраженную структуру и простой язык изложения. У работодателя должно уйти минимум времени на про­смотр резюме и принятие решения по нему. В тексте должны бро­саться в глаза ваши ключевые способности, достижения, опыт.

  2. Резюме должно быть правильно оформленным. При его чтении не должно рассеиваться внимание. Необходимо сочетать аккуратные промежутки, ровные поля и не пренебрегать абзацами. Печатать ре­зюме лучше на лазерном принтере - так ваш текст будет выглядеть более презентабельно.

  3. Резюме должно быть кратким. Оптимальный объем - 1 страница. Оста­навливайтесь подробно на вашем опыте за последние 5-7 лет. Обяза­тельно излагайте смысл грамотно, избегайте второстепенных деталей.

  4. Резюме должно быть продуманным. Его содержание должно пол­ностью соответствовать направлению работы, на которую вы пре­тендуете. Если вы можете занимать разные должности, отправляйте несколько резюме.

  5. Резюме должно быть доказательным. Приведите результаты вашей последней работы, используя числа и проценты; покажите реальный результат вашей деятельности.

  6. Резюме должно быть точным. Остерегайтесь общих мест и лишних определений.

  7. Резюме должно быть аккуратным. Указывая на свой положительный опыт, не заговаривайтесь, не хвастайте.

  8. Резюме должно быть внешне привлекательным. Используйте каче­ственную бумагу, желательно белую или кремовую. Шрифт должен быть хорошо читаемым, как правило, в диапазоне от 12 до 14 пунктов.

  9. Резюме должно быть простым. Не увлекайтесь графическими рисун­ками, вычурными рамками, виньетками и прочей ерундой. Ни в коем случае не усложняйте текст аббревиатурами, которые, кстати, могут быть неизвестны работодателю. Полностью пишите названия школ, институтов и городов.

  10. Резюме должно быть энергичным. Используйте глаголы действия, ха­рактеризуя свой опыт: «устроил», «организовал», «наладил» и проч.

  11. Резюме должно быть корректным. Пользуйтесь краткими фразами и не увлекайтесь длинными словосочетаниями. Употребляя при необходимости специфические технические термины, позаботьтесь, чтобы они были понятны неспециалистам.

  12. Резюме должно быть безупречным. Не доверяйте компьютерному ре­дактору. Обязательно перечитайте его текст вслух после написания, чтобы убедиться в отсутствии ошибок и двусмысленностей.

  13. Резюме должно быть читабельным. Помните, что неразборчивое ре­зюме чаще всего остается непрочитанным.

  14. Резюме должно быть официальным. Не перегружайте его данными личного характера, а именно: сведениями о родственниках, вашем весе, росте, здоровье. Ни в коем случае не прилагайте к резюме свою фотографию (кроме тех случаев, когда это требует работодатель).

  15. Резюме должно быть законченным. Работодатели отлично понима­ют, что если они затребуют рекомендации, то вы их предоставите. Поэтому не пишите в конце резюме: «Рекомендации прилагаются».

Завдання 3. Визначте межі речень. Запишіть, розставляючи потрібні роз­ділові знаки. Виразно прочитайте текст і з'ясуйте, яке речення в ньому ключове (виражає основну думку висловлювання).

Межі вживання іншомовних слів є дуже важливим питанням культури мовлення неодноразово проблема запозичення слів ставала предметом науко­вий дискусій на яких обговорювалося питання чи загрожують українській мові іншомовні слова чи необхідно обмежувати потік запозичень тощо наведемо міркування видатного українського поета та перекладача М. Рильського у його статті про іноземні слова читаємо один науковий працівник бажаючи зробити приємність іншому сказав нашому колективу ду>ке хотілося б щоб цю роботу очолила така одіозна постать як ви його спокусило звучання іноземного слова одіозний яке в його уяві асоціювалося мабуть із грандіозний чи що коли тому науковцеві пояснено було що термін латинського походження одіозний означає ненависний небажаний неприйнятний і т.ін. то він звичайно зніяковів але потяг до прикрашання своєї мови непотрібними і раз у раз неправильно чи неточно уживаними іноземними слівцями властивий багатьом нашим товаришам і він цей потяг здається мені лихом проти якого треба боротись і боротись (3 посіб.).

Завдання 4. Створіть формуляри-зразки заяв: а) про вступ до вищого на­вчального закладу; б) про надання академічної відпустки; в) про дострокове скла­дання заліково-екзаменаційної сесії; г) про переведення до іншого факультету (інституту); ґ) про надання творчої відпустки; д) про переведення на іншу посаду.

Завдання 5. Підготуйте проекти наказів: а) про нагородження туристични­ми путівками кількох студентів (співробітників) за особливі успіхи у громадській, науковій роботі; б) про дострокове розірвання контракту з працівником за недо­тримання правил трудової дисципліни.

Завдання 6. Використовуючи редактор MicrosoftWord, укладіть кілька різ­новидів резюме: функціональне, хронологічне, резюме випускника ВНЗ, резю­ме особи з досвідом роботи.