Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Латиш - копия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

Результати занесені до таблиці:

Індикатор

Виробник

«Молочний

світ»

«Молочне

диво»

«Молочна

ріка»

Синій лакмусовий папір

Змін не

спостерігається

Незначна зміна забарвлення

Спостерігається інтенсивне синє забарвлення

Червоний лакмусовий папір

Забарвлення майже не зміни-лось

Найбільша

зміна забарвлен-ня — індикатор синіє

Середня зміна забарвлення

Нейтральний лакмусовий папір

Індикатор

синіє

Забарвлення майже не зміни-лося

Сильна зміна кольору — інди-катор синіє

Отже, досліджуючи молоко, учні зрозуміли, що, дійсно, виробники молочної продукції дотри­муються нормативів під час її виготовлення, хоча незначні домішки спостерігаються. Але розбавленість водою залишає бажати кращого.

Проект 2. Дослідження якості масла

Протягом багатьох десятиліть вважалося, що вершкове масло не слід уживати в їжу, тому що воно занадто жирне. Однак статистичні дані говорять про те, що як тільки масло було заміне­но маргаринами й низькокалорійними спредами, значно почастішали випадки серцево-судинних захворювань. Зараз учені вже закликають відмо­витися від спредів на користь натурального масла, яке багате на мікроелементи й вітаміни (А та Е) і не містить трансгенних жирів. Невелика кіль­кість вершкового масла необхідна кожному, осо­бливо дітям.

Досить популярна думка, що маргарин ко­рисніший за масло, не витримало перевірки ча­сом. У маргарині, дійсно, немає холестерину. Зате в ньому містяться трансжири — жирні кислоти, не характерні для нормальних продуктів. Саме тому наша команда взялася визначати якість вершково­го масла, а саме: дізнатися про наявність у ньому маргарину.

Для цього ми використовували масло трьох виробників (назви змінено):

  • «Масло масляне»;

  • «Масло міське»;

  • «Справжнє масло».

Для проведення досліду потрібне таке облад­нання й реактиви: пробірки, спиртівка, чайна ложка, чашки Петрі, розчин сульфатної кислоти в спирті 1:2, гаряча вода, пінцети для пробірок.

Хід досліду

У пробірку покласти невелику кількість ви­пробовуваного масла, злегка нагріти зверху, щоб масло опустилося вниз, а потім обережно нагріти його на спиртівці до кипіння. При цьому масло темніє, робиться коричневим, виділяючи бульбаш­ки досить спокійно; маргарин, навпаки, світлішає й кипить бурхливо, стрибками, ніби вибухаючи.

У пробірку налити дві частини суміші, при­готовлені з двох частин спирту, однієї частини концентрованої сульфатної кислоти й однієї частини розпущеного масла з таким розрахун­ком, щоб вони займали близько 1/3 пробір­ки. Потім усю цю суміш нагріти до кипіння, а після охолодження рідини випробовують на запах: аромат чистого вершкового масла при­ємний ананасовий (бутіринового естеру), від маргарину, навпаки, — вкрай неприємний запах.

Результати першого досліду були не дуже втішними:

  • «Масло міське». Це масло виявилося найгір­шим: воно сильно посвітлішало, причому чим довше кипіло, тим більше світлішало; воно кипіло дуже бурхливо, ніби вибухаючи, отже, відсоток маргарину в цьому маслі значний.

  • «Справжнє масло». Під час кипіння воно світ­лішає, кипить бурхливо, отже, відсоток марга­рину в цьому маслі також не дуже малий.

  • «Масло масляне». Це масло виявилося найкра­щим: воно потемніло, кипіло досить спокій­но. Колір став жовтішим. Відсоток маргарину найменший.

Результати другого досліду нам сподобалися більше, ніж першого. У масла всіх трьох вироб­ників відчувався приємний аромат.

Проект 3. Дослідження якості шоколаду

Сьогодні шоколад посідає важливе місце в житті людства, у нього своя історія, своя куль­тура.

Учені постійно знаходять у шоколаді нові ко­рисні властивості. Какао-боби є багатим джерелом біологічно активних речовин, таких як вітаміни В1, В2, РР, провітамін А, мікроелементи: Магній, Калій, Натрій, Ферум, Кальцій та ін. Останнім часом навіть, учені вважають, що найкращим подарунком з точки зору користі для організму людини є чорний шоколад. Новітні дослідження підтверджують, що регулярне вживання шокола­ду, навіть у невеликій кількості, призводить до покращення роботи серця й судин. І звичайно, хто ж не знає про властивість шоколаду піднімати на­стрій і боротися з депресією. Багато хто з нас не­свідомо тягнеться до шоколаду саме з такої при­чини. Аромат шоколаду ліквідує відчуття втоми та роздратованості, відновлює емоційну рівновагу, залишаючи відчуття спокою.

Сьогодні шоколад — це не тільки винятково продукт харчування. Його все більше використо­вують у косметології: маски для обличчя із шоко­ладу, шоколадне обгортання.

І саме тому наступним об'єктом нашого до­слідження став шоколад. Ми вирішили визначити наявність у ньому сторонніх домішок.

Для досліду були використані такі марки шо­коладу (назви змінено):

  • «Імператор»;

  • «Зевс»;

  • «Форвард»;

  • «Тріумф».

Для проведення цього досліду потрібне таке обладнання й реактиви: конічні колби, спиртовий розчин йоду, скляні палички, водяна баня, елек­трична плитка, гаряча вода, молоко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]