Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Латиш - копия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

Хід заняття

Кому загрожує небезпека? Усім. Хіба ви не бачите,

що перед вами терези, на одній шальці яких ваша

всемогутність, а на іншій ваша відповідальність?

В. Гюго. Людина, що сміється

Викладач. Людству в період загострення екологічних проблем необхідно змінити погляд на себе, природу й те, що вона робить, як і заради чого. Перед людиною постає завдання не лише зберегти природу, а й зберегти себе. Сьогодні ми опинилися на порозі найважливішого етапу виживання. Ми власними зусиллями понівечили навколишнє середовище. Ми власними зусиллями руйнуємо своє здоров'я. Сьогодні вивчення хімії слід піднести до рівня нової свідомості, творчої діяльності, зміст якої такий: «Людино! Створи себе та природу за принципами гармонії, істини, добра та краси».

Практичний матеріал, зібраний та опрацьований учнями, поглиблює знання про забруднення й отруєння живої і неживої природи хімічними речовинами в разі їх невмілого використання, підводить до думки, що повноцінне харчування, здоровий спосіб життя та екологічно чисте довкілля: є основою їх здоров'я.

Звіти учнів про виконання експериментально-дослідних проектів

Проект 1. Дослідження якості молока

Молоко й молочні продукти є надзвичайно цінними та незамінними продуктами харчування особливо для дітей і людей похилого віку. Тому виробництво молока й молочних продуктів завжди є актуальним.

Молочна продукція — один із товарів повсякденного вжитку.

Саме тому першим предметом наших дослі­джень стало молоко. Провідні українські виробни­ки молочної продукції дотримуються нормативів у її виготовленні. Найбільшою проблемою галузі через брак ферм залишається якість вихідної си­ровини.

Отже, для дослідів ми використовували моло­ко трьох виробників (назви змінено):

  • «Молочне диво»;

  • «Молочний світ»;

* «Молочна ріка».

Досліди проведені також на домашньому мо­лоці (для порівняная).

Спочатку досліджували ступінь розбавленості молока водою.

Для проведення цього досліду потрібно таке обладнання й реактиви: пробірки, чашки Петрі, штатив для пробірок, фільтрувальний папір, скля­ні палички, етиловий спирт (С2Н5ОН).

Хід досліду

У пробірку налити одну об'ємну частину моло­ка і дві частини чистого етилового спирту, отри­ману суміш збовтувати протягом 30 секунд, після чого швидко вилити на скляне прозоре блюдечко, поставлене на темному фоні. Якщо молоко не роз­бавлене водою, то через 5-7 секунд (інколи навіть раніше) у рідині, вилитій на блюдечко, з'являться пластівці (казеїн, що виділився зі спиртової си­роватки). Якщо ж пластівці з'являться протягом значно більшого проміжку часу, значить, молоко розбавлене водою, причому чим більше часу по­трібно для появи пластівців, тим більше воно роз­бавлене.

Молоко розбавлене:

  • на 20 % — пластівці з'являються протягом 30 секунд;

  • на 40 % — пластівці з'являються протягом 30 хвилин;

* на 50 % — пластівці з'являються через 40 хви­лин і більше.

Ми провели цей дослід і були дещо здивова­ні — молоко всіх виробників розбавлене водою не менш ніж на 30 %, тому що пластівці з'являлися не раніше ніж через 2 хвилини, у той час як на домашньому молоці пластівці з'являлися момен­тально.

Результати занесені до таблиці:

Виробник

Ступінь розбавленості, %

«Молочне диво»

30

«Молочна ріка»

28

«Молочний світ»

25

Окрім розбавлення молока водою до нього не­рідко підмішують крохмаль, гіпс, крейду, мило, соду, буру й навіть такий хімічний продукт, як саліцилова кислота. Одні з цих речовин підмішу­ються для надання молоку вигляду цілісного; ін­ші — для оберігання від швидкого скисання.

Насправді підмішування названих домішок досить часто є джерелом отруєнь або спричиняє посилене розмноження в молоці різних хворобо­творних мікроорганізмів.

Для визначення наявності хімічних домішок, що характеризуються лужною або, навпаки, кис­лою реакцією, у молоці досить провести такий дослід.

Цілісне молоко володіє характерною подвій­ною реакцією. Це виражається в тому, що воно в один і той же час і лужне, і кисле; унаслідок цього синій лакмусовий папірець, змочений ціліс­ним молоком, злегка червоніє, а червоний — злег­ка синіє.

Ми опускали в різні проби молока по смужці синього лакмусового папірця; в інші проби моло­ка — по смужці червоного лакмусового папірця. Якщо в молоці був надлишок лугу, наприклад, від домішок соди, то червоний лакмусовий папірець сильно синів, тоді як синій сповна зберігав свій колір.

Якщо в молоко домішена кислота, наприклад борна або саліцилова, то синій лакмусовий папі­рець, змочений таким молоком, забарвлюється в яскравий червоний колір.

Провівши досліди, ми зробили висновок, що в молоці кожного виробника наявне лужне сере­довище, тому що спостерігалися зміни забарв­лення індикаторів, хоча вони й були незначними. Припускаємо, що в молоці наявна сода (для того щоб воно не настільки піддавалося скисанню).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]