Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 33. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та злочини проти журналістів - 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

  2. Характеристика злочинів у сфері використання державних символів.

  3. Характеристика злочинів, що перешкоджають діяльності представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань.

  4. Характеристика злочинів, що посягають на життя, здоров’я та свободу та власність представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань.

  5. Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження.

  6. Одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації.

  7. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань. Самоправство.

Задача № 1

У день Незалежності України 16-річний С. біля 23 години повертався додому з дня народження один, побачивши, що біля дома висить прапор, без поважної причини зняв його і, порвавши, викинув у сміття.

Кваліфікуйте дії С.

Варіант: С. повертався додому з друзями.

Задача № 2

Д. та А. біля школи № 47 зібрали усіх робітників школи і закликали зайняти приміщення місцевої адміністрації для зупинення її роботи з метою виплати їм заробітної плати за останні три місяці. Але захопити приміщення не вдалось, тому що їх було зупинено нарядом міліції.

Вирішіть питання про відповідальність Д., А. та інших осіб, які брали в цьому участь.

Задача № 3

Громадянин П. вночі біля дому у нетверезому стані порушував громадський порядок, тобто виражався нецензурною лексикою, кидав у вікна під’їзду камінці. Сусіди викликали міліцію. При його затриманні П. не підкорявся вимогам працівника міліції, чинив опір, намагався вдарити його в обличчя.

Кваліфікуйте дії П.

Задача № 4

Під час досудового слідства за обвинуваченням за ч. 2 ст. 121 КК України К. було викликано до прокуратури. Під час допиту К. пригрозив помічнику прокурора, що розправиться з його близькими, якщо він його не відпустить і не припинить справу відносно нього.

Вирішіть питання про відповідальність К.

Тема 34. Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку - 2 години

  1. Класифікація комп’ютерних злочинів за законодавством України.

  2. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

  3. Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут.

  4. Несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації.

  5. Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

  6. Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них обробляється.

  7. Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв’язку.

Задача № 1

Співробітник науково-дослідного інституту К., працюючи над програмою, що містить файл «абсолютно секретно», скопіював дані програми на зйомний носій інформації для роботи на домашньому комп'ютері.

Чи є в діях К. склад злочину?