Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 13. Звільнення від кримінальної відповідальності - 2 години.

  1. Поняття та правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

  2. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

  4. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки.

  5. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки.

  6. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Задача № 1

Л. прийшов на квартиру своєї колишньої дружини і запропонував знову жити разом. Дружина йому відмовила, після чого виникла сварка. В процесі сварки колишня дружина тяжко образила Л. У нього виник стан сильного душевного хвилювання, під час якого він наніс колишній дружині кілька ударів у голову та груди. Цими ударами їй було заподіяно тяжке тілесне ушкодження. Було відкрите кримінальне провадження. В ході досудового слідства Л. щиро покаявся, помирився з колишньою дружиною, повністю оплатив витрати на її лікування.

Чи може бути Л. звільнений від кримінальної відповідальності? Ознайомтеся зі ст. ст. 121 і 123 КК.

Варіант.Л. не перебував у стані сильного душевного хвилювання і заподіяв дружині умисні середньої тяжкості ушкодження.

Задача № 2

Проживаючи в одній комунальній квартирі, Г. та С. часто сварились, ображали одна одну. Одного разу Г. звинуватила С. у крадіжці її костюма. Та у відповідь образила сусідку, а потім кілька разів ударила, спричинивши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров`я. Потерпіла звернулась до суду, який відкрив кримінальне провадження за ч. 2 ст. 125 КК і призначив до розгляду. У період судового розгляду С. придбала для Г. дефіцитні ліки, а також передала їй 300 грн за зниклий костюм. У зв’язку з цим між Г. та С. відбулося примирення, про що вони заявили в суд.

Чи може С. бути звільненою від кримінальної відповідальності?

Варіант:С. не придбала ліки і не передала гроші, а лише попросила вибачення у потерпілої під час останнього слова підсудної, внаслідок чого у залі судового засідання відбулось примирення між потерпілою та підсудною.

Тема 14. Поняття, мета та покарання. Інші заходи кримінально-правового характеру - 2 години.

  1. Поняття та ознаки покарання.

  2. Загальна характеристика мети покарання.

  3. Класифікація покарання за чинним законодавством.

  4. Основні види покарань

  5. Додаткові види покарань

  6. Поняття та підстави застосування примусових заходів медичного характеру. Види примусових заходів медичного характеру.

  7. Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб.

Задача 1

Вироком суду Д. і З. засуджено за незаконне зайняття рибним добувним промислом, а саме: вони виловили рибу цінних порід на суму 2070 грн, чим заподіяли рибному господарству істотну шкоду (ч. 1 ст. 249 КК), – та призначено покарання у розмірі 170 грн штрафу кожному.

В апеляційному поданні прокурор просить скасувати вирок, посилаючись на неправильне застосування кримінального закону у частині призначення покарання.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 2

Заступника начальника райвідділу внутрішніх справ П. засуджено за перевищення влади, що супроводжувалось насильством, за ч. 2 ст. 365 КК до позбавлення волі на строк 5 років. Крім того, суд позбавив П. спеціального звання «майор міліції», а також вніс подання про позбавлення його державних нагород.

Яка юридична природа позбавлення спеціального звання і державних нагород? Чи можна вважати, що суд правильно призначив П. додаткове покарання?

Варіант: П. засуджено за заподіяння умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження колишній дружині за ч. 2 ст. 122 КК.