Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Задача № 1

Д., В. і Л. запросили на вечірку 16-літню А. і 13-літню С. Вони разом уживали спиртне. Коли С. сп'яніла, Д., знаючи скільки їй років, скористався станом дівчини і зґвалтував її (С. не чинила опору). В. і Л. у цей час силоміць тримали А., яка намагалась допомогти подрузі. Тоді В. і Л. спробували зґвалтувати А., але крики почули сусіди та викликали міліцію.

Кваліфікуйте дії Д., В. і Л. Чи має юридичне значення усвідомлення винним віку С.? Чи можна В. і Л. визнати співучасниками зґвалтування, вчиненого Д.?

Задача № 2

К., зустрівши пізно ввечері у парку неповнолітню Ж., ударив її палицею по голові, внаслідок чого вона знепритомніла. Спочатку К. задовольнив з потерпілою статеву пристрасть неприродним способом. Коли ж вона прийшла до тями, він приготувався вчинити статевий акт у природній формі, але припинив свої дії щодо потерпілої, яка благала пожаліти її.

Як треба кваліфікувати дії К.?

Задача № 3

Б., раніше судимий за ч. 3 ст. 152 УК, розбудив на залізничному вокзалі раніше незнайому йому 11-річну Д. і, скориставшись її безпорадним станом (у зв’язку з малолітством), та застосувавши фізичну силу й погрози розправою, завів дівчинку у вантажний вагон, де задовольнив з нею свою статеву пристрасть неприроднім способом.

Як треба кваліфікувати дії Б.?

Тема 23. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина - 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

  2. Злочини проти виборчих прав.

  3. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

  4. Грубе порушення законодавства про працю, його відмінність від грубого порушення угоди про працю. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

  5. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань.

  6. Порушення недоторканності житла.

  7. Порушення недоторканності приватного життя.

  8. Кримінально-правова охорона сімейних відносин.

  9. Порушення авторського права і суміжних прав.

Задача № 1

К., кандидат у депутати обласної Ради, найняв групу молодих людей під керівництвом А. в якості спостерігачів на виборчих дільницях. У день виборів, дізнавшись, що на одній з виборчих дільниць ситуація складається не на користь К., А. влаштував скандал, що перейшов у бійку. У ході бійки були повалені і поламані виборчі урни, а бюлетені, що проголосували, приведені в непридатність.

Кваліфікуйте дії А.

Задача № 2

В., беручи участь у виборах Президента України, з метою незаконного збільшення кількості голосів за одного з кандидатів у Президенти України, близько 8 год. 10 хв. в приміщенні для голосування отримав бюлетень як виборець, що проживає за відповідною адресою, про що зробив відмітку в списку виборців навпроти рядка № 751, проголосував за кандидата в Президенти України та опустив даний бюлетень у виборчу скриньку. В цей же день, близько 18 год. 30 хв. в цьому ж приміщенні для голосування В. повторно отримав бюлетень як виборець, що включений до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці № 30, про що зробив відмітку у відомості про виборців, включених до уточненого списку виборців, проголосував за кандидата в Президенти України та опустив даний бюлетень в скриньку.