Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 5. Об’єкт злочину - 2 години.

  1. Поняття об’єкту злочину.

  2. Значення об’єкту злочину.

  3. Види об’єктів злочину.

  4. Поняття предмету злочину.

  5. Значення предмету злочину.

  6. Співвідношення предмету та об’єкту злочину.

Задача № 1

Ч. був звинувачений у підробці грошей. Він виготовив 3 грошові купюри, номіналом 100 гривень кожна. Маючи на увазі, що його знайомий З., продавець у крамниці, має поганий зір, Ч. збув йому підроблені гроші за продукти.

У судовому засіданні захисник Ч. не погодився з кваліфікацією цього діяння, мотиву ваші це тим, що підробка була настільки грубою, що для її визначення не потрібні були будь-які спеціальні дослідження, тим більше Г. в той же день виявив, що гроші, які він отримав від Ч., є підробленими та намагався їх йому повернути. Адвокат подав клопотання про кваліфікацію скоєного як шахрайство (ст.190 КК), а не виготовлення та збут підроблених грошей (ст.199 КК), тому що виготовлені шляхом грубої підробки грошові знаки не мали змоги потрапити до грошового обігу та могли бути використані лише задля обману громадян.

Визначить об’єкт посягання та пояснить, чи підлягає задоволенню клопотання адвоката?

Задача № 2

Співробітниками СБУ при виїзді з Київської області були затримані Г. та П., які намагалися контрабандним шляхом вивезти за межі України більш ніж 50 ікон, які мають історичну та культурну цінність.

Ознайомтеся із ст. 201 КК. Визначить об’єкт та предмет злочину, який скоїли Г. та П.

Задача №3

Д. Придбав у невстановленої особи імітаційні запали до учбово-імітаційних гранат та піропатрони і незаконно зберігав їх у своїй квартирі. Вироком суду Д. Засуджено за ч.1 ст.263 КК.

Чи можуть бути зазначені предмети предметами злочину, передбаченого ст.263 КК України?

Ознайомтеся з постановою Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами” від 26 квітня 2002р. №3.

Тема 6. Об’єктивна сторона злочину - 2 години.

  1. Поняття та значення об’єктивної сторони злочину. Обов’язкові та факультативні ознаки об’єктивної сторони складу злочину.

  2. Поняття та форми діяння (дії чи бездіяльності). Умови кримінальної відповідальності за бездіяльність.

  3. Поняття суспільно-небезпечних наслідків та їх види.

  4. Причинний зв’язок як ознака об’єктивної сторони злочину, його поняття та значення в кримінальному праві України.

  5. Факультативні ознаки об’єктивної сторони

Задача № 1

Перед трамваєм, у забороненому для переходу пішоходів місці, швидко перебігала вулицю 8-річна О. Поряд із трамваєм у напрямку його руху зі швидкістю близько 40 км/г їхала автомашина, водій якої М. не мав можливості об’їхати трамвай, оскільки спереду біля бровки хідника стояла інша автомашина. Дівчинка раптово з’явилася перед автомашиною, і хоч М. загальмував своєчасно, не вдалося уникнути наїзду. О. Попала під колеса і була смертельно травмована.

Чи є у поведінці М. ознаки об’єктивної сторони злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України?

Задача № 2

Бригада швидкої допомоги районної лікарні одержала одночасно три виклики із сіл району. Лікар І. Вирішила спочатку поїхати у найвіддаленіше село, а потім, повертаючись назад, заїхати в інші. Дорогою автомобіль зіпсувався, сталася затримка. Коли бригада через 2 години прибула до другого хворого, той уже помер. Судово-медична експертиза засвідчила, що коли б хворому було надано допомогу протягом години після виклику, його життя було б врятоване..

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій І.?

Задача № 3

П. та С., відпочиваючи на березі ріки, поспорили, хто з них скоріше перетне ріку. Десь на середині ріки С. зрозумів, що плити більше не може, бо його ноги були зведені судорогою. Він почав кликати П. на допомогу. Однак останній, не звертаючи уваги на заклики про допомогу, поплив на протилежний беріг. С. після декількох закликів потонув.

П. пояснив, що він не надав допомоги С., тому що сам не дуже добре вміє плавати, крім того С. був великим чоловіком і П. побоювався, що не зможе надати допомогу й сам потоне.

Чи становить бездіяльність П. об’єктивну сторону злочину, передбаченого ст. 135 КК України?