Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 27. Злочини проти громадської безпеки - 2 години.

        1. Створення злочинної організації, сприяння участі злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.

        2. Бандитизм.

        3. Терористичний акт та злочини, що сприяють вчиненню терористичного акту.

        4. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

        5. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, відмінність від недбалого зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів.

        6. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини.

Задача № 1

Керівники восьми комерційних структур об’єдналися в організацію, діяльність якої була спрямована на незаконне відшкодування ПДВ. Внаслідок таких операцій вони незаконно одержали з державного бюджету понад 55 млн грн.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 2

Раніше засуджені Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також набоями до них, взявши з собою засоби маскування (маски), вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Іллічівська. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 5 тис. 800 грн.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 3

Знаходячись на борту літака, який виконував рейс «Одеса – Москва», М., погрожуючи вибухом, наказала екіпажу змінити курс і прямувати до Стамбулу. Погодившись, члени екіпажу, разом з тим, змогли посадити літак у Києві. Під час затримання М. в неї було вилучено пакунок з годинником та кухонним ножем, які вона видавала за вибуховий пристрій. Справжнього вибухового пристрою при ній не було.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 4

Приватна фірма «Металз-репортс», яка займається заготівлею, транспортуванням та реалізацією металобрухту чорних металів, зі станції Київ відправила вагон металобрухту до Одеського морського торговельного порту для подальшого відправлення за кордон. Металобрухт був зібраний та нелегально вивезений з зони відчуження (м. Прип’ять). Під час відправки вантажу технік-дозиметрист лінійної санепідемстанції провів дозиметричний контроль контейнера. Дозиметр не зафіксував випромінювання, яке б перевищувало встановлену норму.

Власник вантажу та посадові особи лінійної санепідемстанції на залізниці своєчасно не повідомили МНС та інші органи про небезпеку, яку становить вантаж. Відповідні органи не провели належних заходів із захоронення радіоактивного об’єкта.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Тема 28. Злочини проти безпеки виробництва - 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти безпеки виробництва.

  2. Порушення вимог законодавства про охорону праці.

  3. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

  4. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах.

  5. Порушення правил ядерної або радіоактивної безпеки.

  6. Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд.

Задача № 1

Працівник М. виконував роботи, які належать до вогненебезпечних. У порушення інструкції з техніки безпеки, майстер Ш. не забезпечив його спецодягом. Під час роботи від іскри в М. зайнявся одяг і він одержав опіки. Перебуваючи в лікарні, М. занедужав запаленням легенів, від чого помер.

Дайте кримінально-правову оцінку поведінки Ш.

Задача № 2

Комендант будинку У. не забезпечив необхідної безпеки під час скидання снігу з даху будинку, через що скинутою брилою льоду була смертельно травмована С. Скидав сніг Ч., який, виконуючи цю роботу, не виявив належної уваги.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.