Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 29. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту - 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту за законодавством України.

  2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Відмінність від порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху.

  3. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації.

  4. Незаконне заволодіння транспортним засобом.

  5. Знищення, підробка або заміна номерів, вузлів та агрегатів транспортного засобу.

  6. Характеристика злочинів, що посягають на безпеку руху та експлуатації залізничного, водного і повітряного транспорту, які вчинюються загальним суб’єктом.

Задача № 1

Неповнолітній (у віці 16 років) Л. без дозволу сів за кермо батьківського автомобіля і вирішив проїхатися. В результаті він збив М., спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження.

Чи має юридичне значення для вирішення питання про притягнення Л. до кримінальної відповідальності той факт, що він не мав посвідчення водія? Чи змінилася би кваліфікація злочину в разі керування Л. транспортним засобом з дозволу батька та в його присутності?

Задача № 2

С., працівник транспортного підприємства «Світанок», перебуваючи в стані сп’яніння, одержав дозвіл на виїзд у рейс від П., в результаті якого вчинив наїзд на пішохода В., спричинивши останньому тривалий розлад здоров’я.

Чи підлягають С. і П. кримінальній відповідальності? За якими статтями КК України мають бути кваліфіковані їх дії?

Задача № 3

Бригада ремонтників, отримавши розпорядження відремонтувати ділянку дороги та тротуару, не впоралися з поставленим завданням до темряви і вирішила закінчити роботи наступного дня. Вночі П., не знаючи про ремонтні роботи, переходив дорогу та впав у незакритий люк. В результаті одержаних травм П. перебував на стаціонарному лікуванні 20 днів.

Чи можна вважати П. учасником дорожнього руху? Чи слід притягнути ремонтників до кримінальної відповідальності?

Задача № 4

Жителі селища, щоб звернути увагу на проблему невиплати заробітної платні, блокували роботу залізниці шляхом заняття колії.

Чи може ставитися питання про притягнення даних осіб до кримінальної відповідальності? Чи наявні в такому випадку обставини, які виключають злочинність діяння?

Тема 30. Злочини проти громадського порядку та моральності - 2 години

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

  2. Групове порушення громадського порядку, відмінність від масових заворушень.

  3. Хуліганство.

  4. Жорстоке поводження з тваринами.

  5. Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості та порнографічних предметів.

  6. Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією.

  7. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Задача № 1

А., Б. та В. біля будинку Верховної Ради України під час роботи народних депутатів у сесійній залі організували мітинг. Його учасники заблокували рух транспорту та вимагали виконання їх вимог і погрожували блокувати рух транспорту до тих пір, поки їх вимоги не будуть виконані. У зв’язку з цим працівники міліції мали намір звільнити проїжджу частину вулиці. Організатори мітингу почали закликати учасників мітингу не виконувати вимоги працівників міліції, бо таким чином не буде забезпечено виконання вимог, які вони висунули до парламенту.

Дайте кримінально-правову оцінку діям організаторів мітингу.

Задача № 2

Перебуваючи у міському автобусі, С. у стані сп’яніння почав ображати та статево домагатися жінок. На зауваження Н. він вдарив того кулаком по голові, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я.

Варіант: Н. було заподіяно легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Варіант: С. на зауваження Н. вийняв ніж типу «метелик» та завдав тому поранення, які були визнані як середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Варіант: Н. був працівником міліції.

Дайте кримінально-правову оцінку діям С.

Задача № 3

Раніше судимі за хуліганство Р. та С., перебуваючи на цвинтарі в м. Одесі, фарбою намалювали свастику на одному з надгробків. Це було ними зроблено з хуліганських спонукань.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Р. та С.

Задача № 4

Під час перебування на практиці на заводі неповнолітній Н. був прикріплений до М., який був працівником цього заводу. М. був попереджений про те, що стажист Н. мав схильність до пияцтва. Так, одного разу після закінчення робочого часу М. попросив Н. допомогти йому виконати деяку роботу на присадибній ділянці біля його дому, а після виконання робіт пригостив Н. горілкою та передав як плату за працю декілька пляшок з горілчаними напоями. Н. по дорозі додому, випивши горілки, отруївся та помер. Було встановлено, що горілка виявилася підробкою, про що М. не знав.

Дайте кримінально-правову оцінку діям М.