Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 11. Множинність злочинів – 2 години.

    1. Поняття одиничного злочину, його види.

    2. Складні одиничні злочини.

    3. Поняття множинності злочинів. Кількісні та якісні ознаки множинності злочинів.

    4. Поняття, види та кваліфікація повторності злочинів.

    5. Поняття, види та кваліфікація сукупності злочинів.

    6. Поняття, види та кваліфікація рецидиву злочинів.

Задача №1.

У приміщенні диспетчерської гаража між П., Щ. та Т. виникла суперечка. Коли Щ. і Т. почали бити П., останній схопив металеву заготовку і з метою вбивства обох наніс нею Щ. удар по голові, а коли той упав, двічі вдарив по голові Т. Від одержаних травм Щ. і Т. померли на місці події.

Скільки злочинів вчинив П.?

Задача № 2

Р., перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину і взяв п’ять пляшок горілки, три пляшки коньяку, тридцять плиток шоколаду і вісім коробок цукерок. Все це він відніс до себе додому.

Випивши вдома півпляшки коньяку, Р. вирішив повернутися до кіоску. Р. повернувся до кіоску, зайшов усередину, але був помічений К. і затриманий. На допиті Р. пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати з кіоску решту пляшок горілки і коньяку, що там залишалися.

Чи можна розцінити дії Р. як один злочин?

Варіант: На допиті Р. пояснив, що намір забрати всі пляшки з горілкою та коньяком виник у нього перед проникненням до кіоску, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Тема 12. Обставини, що виключають злочинність діяння - 2 години.

  1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння.

  2. Поняття обстановки необхідної оборони та умови правомірності (підстави та склад) захисту у стані необхідної оборони. Уявна оборона.

  3. Затримання особи, що вчинила злочин. Умови правомірності.

  4. Поняття обстановки крайньої необхідності та умови правомірності (підстави та склад) завдання шкоди у стані крайньої необхідності.

  5. Фізичний та психічний примус.

  6. Поняття виконання наказу або розпорядження. Поняття законного наказу. Відповідальність за виконання незаконного наказу.

Задача № 1

Раніше неодноразово судимі А., К. і Б., знаходячись у стані наркотичного сп’яніння, проникли до медичної установи, де захопили як заручників двох лікарів. Погрожуючи мисливською рушницею та ножем, вони висунули вимоги щодо надання грошей, наркотичних засобів та автомобілю. Переговори із злочинцями позитивного результату не дали. Злочинці почали знущатися над заручниками, заподіявши одному з них тяжке поранення. Тоді за наказом керівника слідчо-оперативної групи були викликані снайпери, які застосували зброю, внаслідок чого двоє злочинців були вбиті, а третій тяжко поранений.

Чи вбачаються в даному випадку обставини, що виключають злочинність діяння?

Задача № 2

Подружжя К. і Б. мешкали у приватному будинку. К. часто в нетверезому стані, повертаючись додому, скандалив та вчиняв бійки. В один з вечорів К. повернувся додому в нетверезому стані та безпричинно почав бити дружину. Його дружина Б. почала захищатися, на що К., узявши ножа, намагався вдарити її. Та відштовхнула його від себе, схопила сокиру, яка лежала біля плити, та завдала нею два удари К., заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій цих осіб?