Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 17. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх - 2 години.

  1. Кримінально-правова характеристика неповнолітнього як суб’єкта злочину.

  2. Особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності за КК України

  3. Види покарань, що можуть бути застосовані до неповнолітніх та особливості їх призначення.

  4. Особливості призначення покарання неповнолітнім.

  5. Особливості звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування.

  6. Поняття та види примусових заходів виховного характеру.

Задача № 1

15-річний Б., який ніде не вчився і не працював, а також не мав самостійного доходу, власних коштів та іншого майна, на яке може бути звернене стягнення, приблизно о 22 год. 20 хв., з метою відкритого викрадення чужого майна, перебуваючи біля житлового будинку, шляхом ривка намагався відкрито викрасти майно Г., а саме: сумку вартістю 150 грн, в якій знаходився мобільний телефон, вартістю 500 грн, з сім-картою «Київстар» вартістю 50 грн, на рахунку якої було 10 грн; гаманець вартістю 50 грн, гроші в сумі 100 грн; спортивний костюм фірми «Адідас» вартістю 200 грн, кросівки фірми «Адідас» чорного кольору вартістю 200 грн, усього на загальну суму 1260 грн. Однак Б. із незалежних від нього причин свій злочинний умисел не зміг довести до кінця.

Повторно того ж дня, близько 22 год. 30 хв., Б. з метою відкритого викрадення чужого майна викрав майно Т., а саме: сумку замшеву вартістю 100 грн, в якій знаходився СД-плеєр «Панасонік» з навушниками вартістю 300 грн, мобільний телефон вартістю 400 грн, з сім-картою «Київстар» вартістю 50 грн, на рахунку якої знаходилося 6 грн, гаманець вартістю 50 грн, гроші в сумі 300 грн, блокнот вартістю 20 грн, музичний міні-диск вартістю 50 грн, а всього на загальну вартість 1276 грн.

В результаті Б. був визнаний судом винним у злочинах, передбачених ст. 15, ч. 1 ст. 186, ч. 2 ст. 186 КК України.

Які види покарань можуть бути призначені Б. за кожний з учинених ним злочинів без застосування ст. 69 КК? В яких межах йому може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів?

Задача № 2

16-річний П., який працював неофіційно в пункті прийому склотари, вступив у попередню змову з невстановленими слідством особами, спрямовану на таємне викрадення чужого майна, реалізовуючи яку, невстановлені слідством особи відкрили двері та проникли в підсобне приміщення, розташоване на території фермерського господарства «Нива», звідки спільно із П. таємно викрали металеві дуги – 19 шт., загальною вартістю 1900 грн, металеві дуги – 19 шт., вартістю 3040 грн, металеві насадки до поливальних установок – 12 шт., загальною вартістю 420 грн, блок двигуна трактора ДТ 75, вартістю 2500 грн, спричинивши шкоду на загальну суму 8260 грн.

Крім того, П. через деякий час після скоєного незаконно придбав шляхом присвоєння знайденого, ніж, який, згідно із висновком судово-криміналістичної експертизи, був виготовлений промисловим способом по типу мисливських ножів, що відносяться до колюче-ріжучої холодної зброї.

Також було виявлено, що П. у приміщенні прийомного пункту вторинної сировини, де він працював, незаконно зберігав спиртову суміш кустарного виробництва з метою збуту на розлив, в рахунок оплати за прийняту склотару, яку придбав на ринку «Привоз» в м. Одесі.

В результаті П. був визнаний судом винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 263, ч. 1 ст. 204 КК України.

Яка максимальна міра покарання може бути призначена П. за кожний з учинених ним злочинів?