Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_prakt_zanyattya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 25. Злочини у сфері господарської діяльності - 2 години

  1. Загальна характеристика та система злочинів у сфері господарської діяльності.

  2. Характеристика злочинів у сфері банківської системи України (ст.ст. 200, 208 КК України).

  3. Характеристика злочинів у сфері бюджетної системи України (ст.ст. 210, 211 КК України).

  4. Характеристика злочинів у сфері кредитно-фінансової системи України (ст.ст. 199, 201, 212 КК).

  5. Характеристика злочинів у сфері підприємництва та іншої діяльності суб’єктів господарювання (ст..ст. 205, 206, 209 КК).

  6. Характеристика злочинів у сфері конкурентних відносин.

  7. Злочини у сфері використання фінансових ресурсів та обігу цінних паперів.

  8. Незаконна приватизація державного, комунального майна.

Задача № 1

Громадянином С. біля банкомату «Імексбанк» було знайдено кредитну картку. Не довго думаючи, він вирішив перевірити, чи є на даній картці будь-які кошти. Ввівши найпростіший код, який спав йому на думку (1, 2, 3, 4) і який в подальшому виявився вірним, він зняв з даного рахунку 1500 грн.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 2

Заступник Голови адміністрації Ульянівського району Кіровоградської області Ш. розпорядився, щоб 2/5 частини наданих державою коштів для відбудови району передали на реставрацію Ульянівської православної церкви, хоча витрата цих коштів не була передбачена місцевим бюджетом.

Чи правомірні дії Ш.? Якщо ні, то кваліфікуйте його діяння.

Задача № 3

Громадянину І. потрібно було розміняти 100–гривневу купюру, щоб заплатити за сигарети в лавці. Знайшовши найближчий магазин, він розміняв у продавця на дві купюри по 50 грн. Коли І. почав розплачуватися за товар, ним було помічено, що одна із наданих йому купюр не відповідає всім потрібним вимогам. Але замість того, щоб розплатитися справжньою, він підніс до каси ту, яка викликала у нього сумніви. В результаті чого його було затримано за підозрою у збуті підроблених грошей.

Кваліфікуйте дії І.

Задача № 4

Головний бухгалтер торговельно-закупівельної бази з постачання дитячих, шкільних і лікувально-оздоровчих установ міськвиконкому Г., порушивши Закон, зменшила оподатковуваний прибуток, несвоєчасно перераховувала в бюджет податок з доходів фізичних осіб із заробітної плати, у результаті чого в бюджет не надійшло коштів на суму 1 146 999,5 грн.

Вирішіть питання про відповідальність Г.

Задача № 5

Л., працюючи директором заводу, допускав випуск недоброякісного одягу у великих розмірах. На досудовому слідстві він заявив, що випуск недоброякісної продукції мав місце в результаті того, що заготовки, які отримав завод, були виготовлені із недоброякісної сировини. Це підтвердилося в результаті проведеної експертизи.

Оцініть дану ситуацію.

Тема 26. Злочини проти довкілля - 2 години

  1. Поняття та види злочинів проти довкілля.

  2. Порушення правил екологічної безпеки.

  3. Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення.

  4. Забруднення або псування земель, його відмінність від безгосподарського використання земель.

  5. Забруднення моря та порушення законодавства про континентальний шельф України.

  6. Знищення або пошкодження лісових масивів та незаконна порубка лісу.

  7. Незаконне полювання та незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

Задача № 1

У., займаючи посаду заступника головного лікаря Фастівської ЦРЛ з економічних та технічних питань, уклав договір з Фастівським комбінатом комунальних послуг, відповідно до якого останній виділяє Фастівській ЦРЛ земельну ділянку площею 0,01 га на Новому міському кладовищі для захоронення біологічних відходів.

В період з 01.11.2011 р. до 30.04.2012 р. У. яму для захоронення біологічних відходів відповідно до діючих норм не облаштував, обстеження ями для захоронення біологічних відходів не проводив, завідомо знаючи про те, що періодично стан зазначеної ями приходить у неналежний (поломка огорожі, а в подальшому утворення отвору та зсуву ґрунту), про що його повідомляли особи, відповідальні за захоронення, що призвело до незадовільного стану ями для біологічних відходів.

Відповідно до акту санітарно-епідеміологічного обстеження об'єкта стан біотермічної ями, яка знаходиться на території кладовища "Міське" Фастівського комбінату комунальних послуг, та прилеглої території незадовільний, зокрема кришка люку прилягає нещільно, маються отвори, доступні для бродячих тварин, перекриття перехилене, можливі земляні зсуви, паркан навколо ями не забезпечує недоступність до неї сторонніх осіб. Відповідно до акту зазначені порушення сприяють забрудненню довкілля біологічними відходами через бродячих тварин та створюють небезпеку для здоров'я населення.

Кваліфікуйте дії У.

Задача № 2

Громадянин М. отримав у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3 га. З метою зміни її цільового призначення М. вивіз і продав іншій особі більшу частину гумусного шару землі. Внаслідок таких дій зазначена земельна ділянка стала фактично непридатною для ведення сільського господарства.

Кваліфікуйте дії М.

Задача № 3

2 січня через халатні дії керівництва нафтодобувної компанії на родовищі нафти майже на добу було зупинено технологічний процес. За наказом директора підприємства, яке здійснювало розробку цього родовища, з місця аварії було евакуйовано сто тридцять осіб, проте органи державної влади не були вчасно повідомлені про те, що на підприємстві сталася аварія. Весь цей час в атмосферне повітря викидались отруйні речовини. В ході перевірки було встановлено, що в повітря було викинуто близько 5 тисяч тонн кислого і сирого газу.

Кваліфікуйте зазначене діяння.

Задача № 4

Ч. 7 березня 2012 р. на річці Калюс Дністровського водосховища, використовуючи рибальську сітку довжиною 30 м, висотою 1,20 м, діаметром 3 см, здійснював незаконний рибний добувний промисел, внаслідок чого виловив рибу різних порід, а саме: 114 шт. плітки та 6 шт. окуня. Внаслідок зазначених дій останній завдав істотної шкоди на загальну суму 9690 грн.

Як слід кваліфікувати дії Ч?