Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Тема 8. Суб'єкт злочину

1. Поняття суб'єкта злочину та його ознаки.

2. Осудність і неосудність. Критерії неосудності. Обмежена осудність.

3. Відповідальність за злочини, вчинені у стані сп'яніння. 4. Вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність, як ознака суб'єкта злочину. Відповідальність неповнолітніх. .

5. Спеціальний суб'єкт злочину.

Завдання

1. Фірма "Циклон", яка мала мережу автозаправних станцій, за згодою з постачальниками паливно-мастильних матеріалів частково не відображала в бухгалтерському та податковому обліку обсяги от­риманого і реалізованого товару, що спричинило заниження об'єкта оподаткування, а отже і несплату податків в особливо вели­ких розмірах. Чи можна притягнути до кримінальної відповідаль­ності фірму "Циклон"?

2. Гр. Зубов, який убив свою дружину, пояснив суду, що в момент вчиненого ним був у стані алкогольного сп'яніння і нічого не пам'я­тає, у зв'язку з чим не вважає себе відповідальним за скоєне. Суд виз­нав Зубова винним в умисному вбивстві, а стан сп'яніння розцінив як обставину, що обтяжує покарання, оскільки судово-психіатричною експертизою сп'яніння було визнане фізіологічним.

Чи правильне рішення прийняв суд?

3. 16-річний Таблов і 13-річний Дудка зґвалтували потерпілу С. Ознайомтесь зі ст. 26 КК і визначте, за якою частиною ст. 152 КК має бути кваліфікований цей злочин.

4.15-річний Опудало сів у чужий автомобіль, що стояв на вулиці і рушив містом. Порушивши правила безпеки дорожнього руху, скоїв наїзд на гр. Друзя, від чого той помер.

Чи має нести відповідальність Опудало?

5. У РВВС надійшла заява гр. Дмитренка з вимогою притягти до кримінальної відповідальності його пасинка Павла. У день свого чо­тирнадцятиріччя Павло вкрав у гр. Дмитренка годинника, продав його, а гроші "прогуляв™ з товаришами.

Чи підлягає Павло кримінальній відповідальності?

6. Директор загальноосвітньої середньої школи Хекало сфальси­фікував свідоцтво про закінчення школи учнем Супруном, виставив­ши у ньому відмінні оцінки, хоча Супрун на іспитах їх не отримував. За це батьки Супруна передали Хекалові сто кілограмового кабан­чика.

Ознайомтесь зі ст.ст. 364, 366, 368 КК і дайте оцінку діям Хекала.

7. Громадянин України Куц займався шпигунством, передаючи відомості, що становлять державну таємницю, іноземному громадя­нину Шацу.

Як і чому слід кваліфікувати їхні дії (ознайомтесь зі ст. ПІ, 114

КК).

Література (І; 2; 21; 22; 24; 26; 32; 33; 34; 38]

Тема 9. Суб'єктивна сторона злочину

1. Поняття і ознаки суб'єктивної сторони злочину.

2. Вина як обов'язкова ознака суб'єктивної сторони злочину.

3. Умисел і його види.

4. Необережність і її види.

5. Подвійна (складна, змішана) форма вини.

6. Мотив і мета як ознаки суб'єктивної сторони злочину.

7. Помилки у кримінальному праві, їх види і значення.

Завдання

1. Вкажіть по п'ять статей (частин статей) КК, які передбачають злочини, що характеризуються:

а) умисною формою вини;

б) необережною формою вини;

в) подвійною (змішаною) формою вини.

2. Вкажіть шість статей КК, у яких мотив і мета є обов'язковими ознаками суб'єктивної сторони злочину.

3. Гр. Голубко незаконно зберігав удома пістолет. Його сімнадця­тирічний син у відсутність батька знайшов зброю І, бавлячись нею, випадковим пострілом убив свого товариша.

Визначте форму вини Голубка і його сина.

4. Громадяни Опришко і Говоров у лісі розклали багаття. Повер­таючись додому, не загасили його, бо сподівалися, що це зробить дощ, який саме розпочався. Одначе вітер перекинув полум'я на де­рева, внаслідок чого згоріло 15 га лісу.

Визначте форму вини суб'єктів цього злочину.

5. Лікар-гінеколог Савка робила аборти у себе вдома. Під час од­ного з абортів у вагітної почалися кровотеча, ускладнення, які закін­чилися смертю, бо Савка не викликала "швидку", хоча й намагалася сама запобігти смерті. Визначте форму вини Савки щодо проведення аборту і настання смерті потерпілої.

6. Гр. Цунко приревнував свою дружину до сусіда-міліціонера і вбив його. Цунка було притягнуто до відповідальності за ст. 348 КК.

Чи правильно кваліфікував його дії слідчий?

7. Гр. Гузенко правив конем, що був запряжений у сани, у яких пе­ребувала гр. Федорова. Сани потрапили у яму, запорошену снігом, і перекинулися. Гузенко отримав легкі тілесні ушкодження, а Федо­рова загинула. Встановлено, що Гузенко не мав змоги помітити яму.

Чи підлягає Гузенко відповідальності?

8. Гр. Цапко з метою викрадення препаратів, виготовлених на наркотичній основі, вночі проник в аптеку, де викрав різні ліки, зав­давши значної шкоди закладу. Але в темряві переплутав і замість препаратів на наркотичній основі викрав такі, що до них не нале­жать.

Як треба кваліфікувати дії Цапка? (Ознайомтесь зі ст. 185, 308 КК).

9. Гр. Фортунатов зустрічався з неповнолітньою гр. Кислицею, яка задля солідності" сказала йому, що їй дев'ятнадцять років. Не­вдовзі Фортунатов зґвалтував Кислицю.

За якою частиною ст. 152 КК повинні бути кваліфіковані дії Фортунатова?

Література [І; 2; 19; 21; 22; 24; 26; 32; 33; 34; 38]