Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Тема 17. Звільнення вії покарання та його відбування

1 Звільнення від покарання.

2 Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

3. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

4. Заміна невідбутої частини покарання більш м'яким.

5. Звільнення від відбування покарання за хворобою.

6 Звільнення від покарання на підставі закону про амністію або на підставі акта про помилування.

Завдання

1. Гр. Сакарашвілі засуджений за ст. 108-1 КК — 1960 р. до 2-х років позбавлення волі у 2000 р. У вересні 2001 р. набув чинності новий КК, який скасував кримінальну відповідальність за ухилення від лікування венеричної хвороби.

Як слід вчинити суду?

2. Гр. Чоботар, який працював сумлінно на заводі фрезерувальним, раніше не судимий, вжив спиртні напої після роботи у зв'язку з днем народження одного із своїх співробітників. Після роботи, йду­чи вулицею, цинічно пропонував зустрічним жінкам вступити з ним у статевий зв'язок, при цьому оголював статеві органи, нецензурно н наловлювався. При спробі припинити ці дії громадянами, справив на них природну потребу, наніс їм легкі тілесні ушкодження, тобто вчинив діяння, передбачене ч. З ст. 296 КК. Ще до розгляду справи в суді щиро покаявся, отримав від потерпілих заяви, що вони його про­щають, не мають до нього претензій. Чоботар мас трьох малолітніх дітей, жінку — інваліда II групи. Продовжує сумлінно ставитись до праці на заводі.

Чи може суд застосовувати до Чоботаря ч. 4 ст. 74 КК?

3. Суд, засуджуючи гр. Червоненка до трьох років позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, прийняв рішення про звільнення його від відбування покарання з випробуванням (ст. 75 КК). Одночасно суд зобов'язав Червоненка не відвідувати ринки, розташовані в місті.

Чи є в судовому рішенні суперечності з законом?

4. Адміністрація установи по виконанню покарань у виді позбав­лення волі подала до суду матеріали на засудженого до 8 років поз­бавлення волі гр. Тупика з клопотанням про його умовно-дострокове звільнення від відбування покарання на підставі ст. 81 КК у зв'язку з тим, що він відбув половину строку покарання. Суд відмовив клопотанні, вказавши, що, оскільки Тупик був засудженні за ч. 2 ст. 187 КК, він ще не відбув необхідної частини строку пока­рання.

Ваша думка з приводу рішення суду.

5. По відбутті третини з п'яти років призначеного строку покарання у виді обмеження волі за злочин середньої тяжкості адміністрація закладу, де відбував покарання засуджений гр. Чаков, звер­нулася до суду з поданням про заміну йому невідбутої частини покарання більш м'яким на підставі п. 1 ч. 4 ст. 82 КК.

Суд відмовив у клопотанні, зазначивши, що Чаков вчинив злочин, маючи судимість за раніше вчинений злочин, що був кваліфіко­ваний за ч. 2 ст. 286 КК і отже строк для застосування до Чакова ст. 82 КК ще не настав.

Чи правильно вирішив суд?

6. Під час відбування покарання-у виді виправних робіт гр. Пересунько захворіла на гепатит. Вона звернулася до суду про звільнення її від подальшого відбування покарання.

Яке рішення може прийняти суд?

7. Гр. Караєв був засуджений до двох років виправних робіт. Од­ночасно своїм рішенням суд зобов'язав його відшкодувати матері­альну шкоду потерпілому у розмірі 2500 грн. Через місяць після всту­пу вироку в силу Караєв був звільнений від покарання законом про амністію. Оскільки на цей момент Караєв відшкодував тільки 200 грн., він звернувся до суду з проханням відмінити відшкодування ним 2300 грн. і стягнути з потерпілого сплачені 200 грн., позаяк він (Ка­раєв) амністований.

Яке рішення має прийняти суд?

8. Гр. Цвіркун був засуджений до довічного позбавлення волі за вбивство трьох чоловік. Через три роки він звернувся з проханням про його помилування Президентом України.

Яке реагування має бути щодо цього звернення?

Література [1; 2; 8; 22; 26; 33; 38]

Гема 18. Судимість

І . Поняття та значення інституту судимості.

2. Правові наслідки судимості.

3. Погашення судимості, її строки і порядок їх обчислення.

4. Зняття судимості, його умови і порядок.

Завдання

1. Гр. Теллов був засуджений у 2000 р. заст. 187 КК— 1960р. (недонесення про злочин) із застосуванням ст. 45 КК — 1960р. (умовне засудження) з іспитовим строком -— 2 роки. КК 2001 р. відповідальності за недонесення про злочин не передбачає. Яке правове значення це має для Теплова?

2. Гр. Загорайчук був засуджений до одного року обмеження волі * І Іпстосуваниям ст. 75 КК з іспитовим строком два роки. Як додат-рчінс покарання йому було призначено позбавлення права обіймати ІІпші посади чи займатися певною діяльністю строком три роки.

Коли буде погашена судимість Загорайчука, за умов, що він не порушить вимог, викладених у ст. 75-78 КК?

3. Гр. Шноркель був засуджений до п'яти років позбавлення волі >. І тяжкий злочин із застосуванням ст. 75 КК з іспитовим строком І роки. Позаяк він систематично вчиняв правопорушення, що потяг-и її ча собою адміністративні стягнення і свідчили про Його небажан­им стати на шлях виправлення, суд через один рік після засудження І І;І правив Шноркеля для відбування призначеного покарання.

Через який час має настати момент погашення його судимості?

4. Гр. Фиркало засуджений на 2 роки обмеження волі з додатко-иіім покаранням у виді трьох років позбавлення права обіймати псині посади чи займатися певною діяльністю.

Коли настане строк погашення його судимості?

5. Гр. Таранов був засуджений до 4-х років позбавлення волі за иючин середньої тяжкості і через Два роки був умовно-достроково шільнений від відбування покарання.

Як мають бути обчислені строки погашення його судимості?

6. Гр. Шикун був засуджений за злочин середньої тяжкості до поз-(іавлення волі і через рік після відбуття покарання знову вчинив тяж­кий злочин, за який був засуджений до позбавлення волі.

Як у зв'язку з цим мають обчислюватися строки Його судимості? 7. Гр. Терехов був засуджений до штрафу і після його сплати зв нувся до суду про зняття з нього судимості.

Яке рішення має прийняти суд щодо цього звернення?

Література [1; 2; 22; 26; 33;