Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Тема 6. Об'єкт і предмет злочину

1. Поняття об'єкта злочину та його значення.

2. Види об'єктів злочину та їх значення.

3. Предмет злочину. Відмінність об'єкта злочину від предмета злочину.

4. Потерпілий від злочину.

Завдання

1. Назвіть п'ять складів злочину, які мають два об'єкти.

2. Громадяни Лебедило і Суботін викрали у військовослужбовця на вокзалі пістолет. Повертаючись пізно ввечері додому, вони зуст­ріли перехожого і, погрожуючи йому пістолетом, відібрали годин­ника і гроші.

Які суспільні відносини були порушені? Визначте родовий і безпо­середній об'єкти суспільне небезпечних посягань.

У якому випадку пістолет був предметом злочину, а у якому — знаряддям злочину?

3. Гр. Сидоренко під час бійки завдав гр. Кириленку тяжких тілес­них ушкоджень.

Назвіть родовий і безпосередній об'єкти цього злочину.

4. Гр. Куркало, маючи намір убити гр. Зурбу, вистрілив у нього, коли той лежав у ліжку. Судово-медична експертиза встановила, що Зурба помер від серцевого нападу за дві години до пострілу гр. Куркала.

Назвіть об'єкт цього злочину.

5. Гр. Гунда розрив могилу, зняв з трупа золоту каблучку і лан­цюжок з хрестиком.

Яким буде об'єкт цього злочину?

6. Гр. Коновалов з метою отримання спадщини вирішив убити свого родича Михна. Побачивши у вікні його будинку силует чоловіка, Коновалов зробив прицільний постріл. Було вбито знайомого Михна, громадянина Лутака, який прийшов до Михна в гості. Загиб­лого Коновалов не знав. Назвіть об'єкт злочину.

7. Гр. Суржик, отримавши відмову від Яроцької на його пропо­зицію вступити з ним у статевий зв'язок, вирішив її убити. З цією ме­тою він сів у службову автомашину і, дочекавшись, коли Яроцька підійшла до свого будинку, наїхав на неї. Від отриманих травм по­терпіла померла.

Назвіть об'єкт злочину. Чи є в цьому разі знаряддя посягання?

8. Громадяни Новик і Рибалка вночі за допомогою лома виби­ли двері у тирі і викрали звідти магнітофон і дві малокаліберні гвин­тівки.

Назвіть об'єкт злочинних посягань громадян Новика і Рибалки. Що є предметом злочину в цьому випадку?

Література [Г, 2; 12; 22; 24; 26; 33; 35; 38]

Тема 7. Об'єктивна сторони злочину

1. Поняття об'єктивної сторони злочину та її значення.

2. Суспільне небезпечне діяння — обов'язкова ознака об'єктивної сто­рони злочину.

3. Суспільне небезпечні наслідки. Так звані матеріальні і формальні склади злочину.

4. Причинний зв'язок між суспільне небезпечним діянням і суспільне небезпечними наслідками.

5. Спосіб, засоби, обстановка, місце, час скоєння злочину як обставини, що становлять ознаку об'єктивної сторони злочину.

Завдання

ї. Вкажіть По три статті КК, які передбачають злочини, що можуть бути вчинені виключно шляхом дії, або виключно шляхом бездіяль­ності, а також як шляхом дії, так і шляхом бездіяльності.

2. Вкажіть по п'ять статей КК, у яких сформульовані матеріальні і формальні склади злочинів.

3. Визначте момент закінчення злочинів: ст. 114 (шпигунство), ст. 115 (умисне вбивство), ст. 133 (зараження венеричною хворобою), ст. 138 (незаконна лікувальна діяльність), ст. 185 (крадіжка), ст. 187

(розбій), ст. 201 (контрабанда), ст. 218 (фіктивне банкрутство), ст. 257 (бандитизм), ст. 368 (одержання хабара).

4. Гр. Костенко, підібравши ключі, відчинив двері будинку гр. Гутняка, проник у кімнати, викрав його особисті речі на значну суму.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК і проаналізуйте об'єктивну сторону зло­чину Костенка. Вирішіть питання про значення для кримінальної відповідальності місця вчинення злочину.

5. До гр. Лебедя викликали чергового лікаря районної по­ліклініки. Одначе той не зміг надати хворому допомогу, тому що міст через річку виявився зруйнованим повінню, а іншого шляху до дому хворого не було. Лебедь помер.

Чи несе лікар кримінальну відповідальність у цьому випадку? Яке значення непереборної сили для вирішення питання про кримі­нальну відповідальність?

6. На вулиці гр. Іваненко схопив за барки гр. Пстроченка, обра­зив його нецензурними словами, вдарив в обличчя. Петроченко по­чав утікати, але, перебігаючи вулицю, потрапив під трамвай і заги­нув.

Яка об'єктивна сторона цього злочину? Чи перебувають дії гр. Іваненка у причинному зв'язку з загибеллю гр. Петроченка?

7. У шкільному басейні проводився урок плавання учнів другого класу. Викладач Макуха залишив басейн, бо йому терміново було потрібно зателефонувати. За час його відсутності школяр Таратута захлинувся і потонув.

Охарактеризуйте об'єктивну сторону злочину. Чи перебувають тяжкі наслідки у причинному зв'язку зі службовою діяльністю Макухи?

8. Назвіть статті розділу XIX Особливої частини КК, у яких озна­ками об'єктивної сторони злочину зазначено місце, час або обста­новка вчинення злочину.

Література [1; 2; 12; 24; 26; 31; 33; 34; 38]