Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Тема II. Співучасть у злочині. Причетність до злочину

1. Поняття та ознаки співучасті у злочині.

2. Форми співучасті у злочині, критерії їх визначення.

3. Види співучасників злочину.

4. Спеціальні питання відповідальності за співучасть у злочині.

5. Добровільна відмова співучасників.

6. Поняття і види причетності до злочину. Відмінність між співучастю і причетністю.

Завдання

1. Громадяни Лабутько, Жиров і Невірко (був за кермом) поїхали на автомашині, яка належала Невіркові, у центр міста. Вони пиячи­ли в ресторані, а потім поїхали додому. Невірко керував машиною з недозволеною швидкістю, а Лабутько і Жиров його підбадьорювали і до цього заохочували. Невірко не зупинився на червоне світло світлофора і збив гр. Сніжка, який помер на місці пригоди.

Невірко був притягнутий слідчим до відповідальності за ч. 2 ст. 286 КК, а Лабутько і Жиров були притягнуті як співучасники цього злочину.

Чи можна кваліфікувати дії Лабутька і Жирова як співучасть у злочині?

2. Проходячи по товарній станції, гр. Глотко побачив, як незнайомець (згодом з'ясувалося, що це гр. Карий), витяг з вагона телевізор і поніс його. Глотко і сам заліз у вагон І, взявши другий телевізор, поніс його до стоянки таксі. Водій таксі Серьожко відвіз Глот­ка і, здогадавшись звідки вантаж, повернувся на станцію і теж украв телевізор. Усі троє були затримані.

Чи можна вважати, що громадяни Глотко, Карий і Серьожко вчи­нили злочин у співучасті?

3. Громадяни Андрієнко, Василенко і Петренко вирішили вчинити крадіжку речей з квартири гр. Буравої. Вважаючи, що господиня на роботі, вони підійшли до ЇЇ будинку. Василенко і Петренко зали­шилися на вулиці, а Андрієнко через вікно проник у квартиру. Там пін несподівано застав Бураву, яку вбив ножем. Після цього зібрав цінні речі і передав їх Василенкові і Петренкові. Усі були затримані.

Яка тут форма співучасті? За що нестиме відповідальність кожен злочинець?

4. Бажаючи позбутися свого чоловіка, який був п'яничкою, гр. Чернова домовилася з гр. Губенком, що той вб'є її чоловіка за грошову винагороду. Чернова розповіла Губенкові, як увійти до бу­динку, дала йому сокиру, якою він і вбив сонного Чернова, а після вбивства труп скинув в озеро.

Визначте форму співучасті та види співучасників.

5. Гр. Василько отримав повідомлення про призов на строкову військову службу. Під час проходження медичної комісії з метою ухи­лення від служби за порадою знайомого гр. Хробака симулював сліпоту на одне око, але був викритий.

Чи є Хробак співучасником ухилення від призову на строкову військову службу?

6. Гр. Кордак викрав зі сховища 50 хутряних виробів. Все це вій склав у дві валізи, зупинив автомобіль, яким керував гр. Корнєв, і відвіз крадене додому. По дорозі Кордак розповів Корнєву, що він зробив, і розплатився з ним п'ятьма хутряними шапками.

Чи можна визнати Корнєва співучасником викрадення?

7. Сторож Рибка побачив, що двоє невідомих ламають двері скла­ду. Злякавшись нападу злочинців, Рибка залишив пост і втік. Зло­чинці викрали матеріальних цінностей на велику суму грошей.

Чи можна визнати Рибку співучасником розкрадання? 8. Гр. Толочко розповів гр. Чуприні, що, зустрівши Добрика, вда­рив його ножем і забрав з кишені гроші, які попросив Чуприну тим­часово приховати, на що останній погодився.

Дайте правову оцінку діям Чуприни.

Література [І; 2; 21; 22; 24; 26; 33; 34; 38]