Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Тема 25. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи

  1. Загальна характеристика і система злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності особи.

  2. Визначення статевої свободи та статевої недоторканності особи, їх значення для кваліфікації злочинів.

  3. Зґвалтування та його відмінність від насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

  4. Примушування до вступу в статевий зв’язок.

  5. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

  6. Розбещення неповнолітніх.

Завдання: ознайомитися з Постановою Пленуму Верховного Суду України № 5 «Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи» від 30 травня 2008 року та Узагальненням Верховного Суду України судової практики у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи.

Задача №1

Д., В. і Л. запросили на вечерку 16-літню А. і 13-літню С. Вони разом уживали спиртне. Коли С. сп'яніла, Д., знаючи скільки їй років, скористався станом дівчини і зґвалтував її (С. не чинила опору). В. і Л. у цей час силоміць тримали А., яка намагалась допомогти подрузі. Тоді В. і Л. спробували зґвалтувати А., але крики почули сусіди та викликали міліцію.

Кваліфікуйте дії Д., В. і Л. Чи має юридичне значення усвідомлення винним віку С.? Чи можна В. і Л. визнати співучасниками зґвалтування, вчиненого Д.?

Задача №2

К. зустрівши пізно ввечері у парку неповнолітню Ж., ударив ії палицею по голові, внаслідок чого вона знепритомніла. Спочатку К. задовольнив з потерпілою статеву пристрасть неприродним способом. Коли ж вона прийшла до тями, він приготувався вчинити статевий акт у природній формі, але припинив свої дії щодо потерпілої, яка благала пожаліти ії.

Як треба кваліфікувати дії К.?

Задача № 3

Б. раніше був судимий за ч.3 ст.152 УК, розбудив на залізничному вокзалі раніше незнайому йому 11-річну Дашу і скориставшись безпорадним ії станом (у зв‘язку з малолітством) та застосувавши фізичну силу й погрози розправою, завів дівчинку у вантажний вагон, де задовольнив із нею свою статеву пристрасть неприроднім способом.

Як треба кваліфікувати дії Б.?

Задача № 4

Нетверезий К. з метою зґвалтування зайшов до квартири односельчанки Д. Скориставшись тим, що Д. була у стані сп’яніння, а також своєю фізичною перевагою, К. насильно вступив з нею в статевий зв’язок. Коли ображена насильством потерпіла пригрозила, що заявить в органи міліції, він злякався і завдав їй тілесних ушкоджень, від яких Д. померла.

Як треба кваліфікувати дії К.?

Задача № 5

Б. і К, будучи напідпитку, ввечері проникли до квартиру своєї знайомої С. У квартирі знаходилася лише бабуся останньої — П., яку Б. вирішив зґвалтувати. Він повалив її на ліжко і намагався вчинити статевий акт, але П. вчинила опір, кричала. Б. покликав К., який почав закривати потерпілій рукою рота, включив на повну гучність телевізор. Б. із великою силою пальцями рук здушив її шию, переламавши ріжки під’язикової кістки й щитовидного хряща, спричинив тяжке тілесне ушкодження, однак статевий акт не зміг вчинити з фізіологічних причин. Боячись, що П. розкаже про вчинене з нею дочці або онуці, Б. кухонним ножем ударив її в груди. Від проникаючого поранення з ушкодженням легені та рясної внутрішньоплевральної кровотечі потерпіла на місці померла.

Кваліфікуйте дії винних.

Задача № 6

Раніше судимий за ч. 1 ст. 117 КК України 1960 р. О. напав на 12-річну С., затягнув її у траншею напірного колектора заводу, вдарив кулаком у щелепу, здушив горло і, коли потерпіла знепритомніла, зґвалтував її. Отямившись, С. почала тікати, але О. наздогнав її та знову зґвалтував. Щоб приховати злочин, О. трьома ударами металевого прута в голову вбив С. Взявши з сумки потерпілої гаманця, в якому було 200 грн., О. труп і решту речей закопав.

Як треба кваліфікувати дії О.?

Задача № 7

Д., учень 8-го класу, на початку вересня обманним шляхом завів на кукурудзяне поле 10-річну Т. і з застосуванням фізичного і психічного насильства зґвалтував її. Через тиждень він завів на це поле 7-річну П. і, погрожуючи ножем, задовольнив статеву пристрасть, попередивши П., щоб вона нікому не говорила про те, що з нею сталося, інакше він її «заріже».

Як треба кваліфікувати дії Д.?