Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Задача №23

Д., будучи вагітною, стояла в черзі в господарському магазині. Р. хотіла купити товар позачергово. Д. зробила їй зауваження. Жінки почали лаятись і Р. вдарила Д. ліктем у живіт. Через кілька днів у Д. почались передчасні пологи. Дитина народилася мертвою.

Кваліфікуйте дії Р.

Задача №24

Дача П. впродовж зими обкрадалася двічі невідомими. По закінченню чергового дачного сезону П. переніс найцінніші речі в темний прикомірок і на горище. В прикомірку П. встановив саморобний капкан на великого звіра, а на горищі спорудив пристрій: якщо хтось торкнувся б речей на нього мала, з 3-метрової висоти, впасти важка колода. У грудні, приїхавши перевірити схоронність майна, він знайшов на своїй дачі К. зі зламаним хребтом і відмороженими ногами. Як потім з'ясувалося, саме К. вже двічі обкрадав дачу П.

Чи має нести відповідальність П.?

Задача №25

С. проживав в одній квартирі з тещею А. Якось вони посварились. С. вдарив А. слухавкою по обличчю і вибив праве око. Було встановлено, що правим оком А. давно вже не бачила, але після удару її прооперували і вилучили пошкоджене око. А. більше місяця лікувалася в лікарні.

Кваліфікуйте дії С.

Задача №26

М. знаходився у фактичних шлюбних відносинах з І. та постійно її бив. Після чергового побиття, І., узявши свою малолітню дочку, пішла до батьків. Уночі п'яні М., його сестра брат прийшли за І. до її батьків. М. був озброєний обрізом. Він вистрілив у собаку, вибив скло у вікні і намагався проникнути в будинок, де знаходилися 8 чоловік – родина і родичі І. Погрожуючи розправою, М. став вимагати, щоб І. вийшла із будинку. Перелякавшись за життя дочки, онучки й інших родичів, батько І. узяв рушницю та вчинив постріл. М. помер одразу. Його сестру та брата було легко поранено.

Чи є підстави для притягнення батька І. до кримінальної відповідальності?

Задача №27

З. наніс П. пошкодження, які судово-медична експертиза оцінила як небезпечне для життя в момент заподіяння, і – залишив його у холодну пору року на вулиці. П. в результаті холоду та кровотечі помер.

Як слід вирішити справу?

Задача №28

Д. перебував 22 дні у лікарні у результаті отриманих травм, які йому наніс Ю.

Як слід вирішити справу?

Задача №29

В. і Б., що проживають по сусідству, впродовж багатьох років знаходилися в неприязних відносинах. Якось дружина В. нецензурно вилаяла дітей Б. і вони заплакали. На їхній крик із будинку вийшов Б. і зробив дружині В. зауваження. Та, не бачачи своєї провини, кинула в Б. камінь, потрапивши в ногу. Б. у відповідь кинув камінь в дружину В., потрапивши у її залізні ворота. На шум вийшов В. і разом із дружиною почав бити Б., поваливши його на землю. Піднявшись Б., вдарив каменем по голові В., а дружина В. ціпком вдарила Б. Як з’ясувалося В. і Б. заподіяли один одному легкі тілесні ушкодження: дружина В. і Б. отримали невеличкі подряпини, а В. – пошкодження з незначною втратою загальної працездатності.

Дайте юридичний аналіз діям учасників бійки.

Задача №30

Учень 9-го класу Х. під час перерви вирішив проекспериментувати і узяв сталеву лінійку, зігнув та направив її у бік групи хлопців. Він упевнив, що лінійка пролетить над їх головами, не зачепивши жодної волосинки. Х. випустив лінійку, яка попала в око одного з учнів. Пошкоджене око згодом довелось вилучити.

Кваліфікуйте дії Х.

Варіант: був заподіяний глибокий поріз щоки, учень втратив багато крові та три тижні пролежав у лікарні.