Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Задача №31

С., повернувшись з роботи, не застав у будинку своєї дружини М. Як з’ясувалося М. посварилася з матір'ю С. і пішла до своїх батьків. Наступного дня С. пішов до батьків дружини і запропонував М. повернутися додому, але вона відмовилася. Тоді С. кілька разів ударив М. ціпком по голові. Потерпіла вісім днів пробула в лікарні.

Кваліфікуйте дії С.

Варіанти: а) С., ображений брутальними словами М. в адресу своєї матері, схопив гумовий шнур і став їм бити М. Судово-медична експертиза встановила у М. численні подряпини на обличчі, руках і тілі. Протягом 10 днів вона лікувалася амбулаторно; б) С. пригрозив М. вбити її у випадку відмовлення від повернення в його будинок.

Задача №32

Учень 7-го класу Г. погано вчився у школі, не слухався батьків, бився з хлопцями. Батько Г. кілька разів сильно бив його по спині і сідницям сухими березовими лозинами.

Кваліфікуйте дії батька Г.

Варіанти: а) після одного побиття Г. у зв'язку із сильним нервовим розладом пролежав у лікарні протягом місяця; б) Г. намагався покінчити життя самогубством.

Задача №33

Р. та В. умисно заподіяв Ц. фізичного та морального страждання шляхом нанесення ударів по тулубу та голові, вчинив мучення з метою примушення вчинити дії, що суперечать його волі.

Оцініть дії Р. та В.

Задача №34

О. та М. перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння в приміщенні літньої кухні власного будинку, на ґрунті неприязних відносин, вимагали зізнання у колишнього лісника Є., хто їх видав за порубку ялинок. З цією метою насильно посадили Є. на крісло, заломили назад руки. Погрожуючи Є. спотворенням обличчя, намагалися прикласти праску до грудей потерпілому, який від болю сильно закричав, а після повторного прикладання праски, втратив свідомість.

Оцініть дії О. та М.

Задача №35

У приміщенні власного будинку А. та К. на ґрунті неприязних стосунків через спір про поділ будинковолодіння, умисно нанесли один одному за даними, що містяться в акті судово-медичного обстеження: струс головного мозку, параорбітальну гематому справа, забиту рану нижньої губи, які відносяться до тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров'я.

Оцініть ситуацію.

Задача №36

Удень, повертаючись до села, А. почув жіночий крик. Жінка кликала на допомогу. Злякавшись, А. пішов ще швидше. Прийшовши додому, він розповів усе своїй дружині. Наступного дня стало відомо, що зґвалтували і покалічили мешканку із сусіднього села.

Чи є підстави для притягнення А. до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 136 КК?

Дайте аналіз складу злочину, передбаченого ст. 136 КК.

Задача №37

С., знаючи про своє венеричне захворювання, якось вступив у статевий зв'язок з Л. Через тиждень Л. випадково довідалася від лікаря, який лікував С., що С. хворий. На питання Л. С. підтвердив ці слова і додав, що в іншому випадку Л. відмовила б йому в близькості.

Обурившись, Л. подала заяву в міліцію. Експертиза показала, що Л. здорова.

Дайте юридичний аналіз діям С.

Задача №38

К., страждаючи венеричним захворюванням, вступила в статевий зв'язок з випадковим знайомим, у результаті чого той заразився.

Кваліфікуйте дії К.

Варіанти: а) впродовж місяця К. в такий спосіб заразила двох чоловік; б) К. займалася самолікуванням і на момент вступу в статевий зв'язок вважала себе здоровою.