Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Задача №2

К. піймав у своєму саду неповнолітніх С. і П., що крали з дерев яблука. Вирішивши їх покарати, К. посадив дітей у холодний льох. Через шість годин він їх випустив. 13-літній П. застудився і занедужав запаленням легень.

Кваліфікуйте дії К.

Задача №3

С. і Б., співпрацівники приватного детективного бюро „ІВЛАД”, отримали замовлення від З., який попросив їх повернути йому борг від жителя Молдавії П. Встановивши місцезнаходження П., С. і Б. примусили П. сісти в автомобіль і відвезли його на пустир, де попросили віддати заборговані гроші. Проте П., скориставшись не достатнім досвідом С. і Б. – втік. Через кілка годин він заявив про викрадення в міліцію.

Чи є в діях С. і Б. ознаки злочину проти волі? Як потрібно кваліфікувати вчинене в тому випадку, якщо С. і Б. виконували вказівка свого шефа?

Задача №4

Голова місцевої адміністрації Т. на передодні виборів вирішив на деякий час позбутися від можливого кандидата на цю посаду – представника опозиційних сил В. З цією метою він подзвонив лікарю-психіатру С. і, пояснюючи ситуацію, сказав, що В. „...став трохи підозрілим, висловлює ідеї зміни влади, збирається зробити переворот і т. ін.” С. пообіцяв дати В. направлення до психіатричного стаціонару. Через день троє санітарів схопили В. біля його будинку, заштовхали в спецмашину і відвезли до психіатричного стаціонару. Після півторамісячного перебування в ньому під спостереженням лікарів-психіатрів В. був визнаний психічно здоровим і відпущений.

Дайте юридичну оцінку вчиненому зазначеними особами.

Задача №5

С. на другий день після пологів довідалася від лікаря Ф., що її дитина страждає спадкоємними недугами, які з віком можуть проявитися в дефектах фізичного розвитку і слабоумстві. С., знаючи, що в її сім’ї вже народжувалися неповноцінні діти, попросила Ф. підібрати для неї іншу здорову дитину і замінити необхідні документи. За це С. пообіцяла лікарю велику грошову нагороду. Ф. виконала прохання С. Через деякий час справжня мати дитини, яку забрала С., помітила підміну і сповістила про це у відповідні органи. У ході попереднього розслідування цей факт підтвердився.

Яку відповідальність мають нести С. і Ф.

Задача №6

У родині М. народилася небажана друга дитина. Щоб її позбутися та покращити своє матеріальне становище батьки вирішили дитину продати. Вони дали оголошення в газету. Через деякий час родині М. подзвонив Ч. і виявив бажання купити 4-місячного немовля за певну суму. Угода між М. і Ч. відбулася. Теща, довідавшись про те, що трапилося, повідомила в міліцію. Проведені оперативно-розшукові дії результатів не дали. Через деякий час, важко переживаючи втрату онука, жінка потрапила до психіатричної клініку.

Дайте юридичну оцінку вчиненому.

Задача №7

К. і його дружина з метою позбутися старого батька К. напоїли його психотропними засобами і привезли до психіатричного стаціонару. Вони повідомили черговому психіатру Р., що батько К. „збожеволів”, кидається на стіну, намагається вистрибнути у вікно, і попросили помістити його в лікарню. Поверхово оглянувши старого батька К., Р. дав розпорядження помістити його до психіатричного стаціонару. Через дві доби комісія лікарів-психіатрів прийшла до висновку, що підстав для госпіталізації немає.

Дайте юридичний аналіз учиненому.