Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право семінари.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Задача № 8

С., директор однієї з комерційних фірм, прийняв на роботу в якості секретаря-референта неповнолітню П. Через деякий час С. почав до неї залицятися і запропонував вступити з ним в статеві стосунки. П. відмовила. Тоді С. пригрозив залишити її без роботи. Злякавшись, П. вступила із С. у зв'язок, але через деякий час на прохання матері заявила про те, що трапилося, у правоохоронні органи.

Дайте юридичну оцінку діям С.

Задача № 9

М. знав Н. 17 років. Часто бував у неї вдома. Якось, коли батьків Н. не було вдома, М. запропонував дівчині вступити з ним у статевий зв’язок. Н. відмовила і попросила його піти. М. почав їй погрожувати, а потім вдарив кілька разів та зґвалтував. Після цього Н. вирвалася, та викинулася з вікна п'ятого поверху. Н. отримала тяжкі тілесні ушкодження (множинні переломи кісток, струс мозку).

Три місяці вона лікувалася в лікарні, була визнана інвалідом II групи, непрацездатною.

Слідство встановило, що зґвалтуванню Н. сприяла її подруга С. С. порадила М. вибрати день, коли батьки Н. будуть відсутні. В той час, коли М. напав на Н., С. закрила двері квартири.

Кваліфікуйте дії М. і С. Чи є в даному випадку кваліфікуючі ознаки зґвалтування, передбачені ст. 152 КК?

Задача № 10

Суд визнав Г. винним у зґвалтуванні Д. Якось заступивши на вахту у навчальному корпусі Г., прийшов увечері во двір училища. Зустрів студентку Д. і запропонував їй пройтися з ним. Привівши Д. в темне місце, Г. і зґвалтував її. У вироку зазначено, що „хоча Г. і не висловлював погроз на адресу Д., його службове становище і психічний вплив на потерпілу свідчать про наявність в його діях складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 154 КК”. У справі встановлено, що Д. була заміжня і знаходилася на утриманні чоловіка.

Чи правильно кваліфікував дії Г. суд? Вкажіть, які обставини мають бути встановлені для наявності складу злочину, передбаченого ст. 154 КК? Чи є в даному випадку ці обставини?

Задача № 11

А. зустрічався з неповнолітньою Г., студенткою першого курсу. Він двічі вступав з нею в статевий зв’язок. Коли при медогляді в нього було виявлено венеричну хворобу, на питання про можливе джерело зараження А. сказав, що мав контакт з Г. Після цього Г., яка не знала про наявність у неї венеричної хвороби, написала в прокуратуру заяву про притягнення А. до кримінальної відповідальності. Під час розслідування справи було встановлено, що 7 січня перед початком студентського вечора А. запросив Г. в свою кімнату. Там він почав її обіймати і цілувати. Вона говорила «не треба», але він повалив її на ліжко і вчинив статевий акт. Г. пояснила, що А. при цьому не погрожував і не бив її. Після цього вони продовжували зустрічатися. 10 липня Г. зайшла з А. до порожньої кімнати, відкривши її наявним у неї ключем, щоб «просто поговорити». Під час розмови А. почав тягти її на ліжко, хоча вона говорила «не треба», і вчинив статевий акт.

Варіант. Г. було 16 років, про свою хворобу вона знала.

Дайте юридичну оцінку діям А. та Г.

Задача № 12

А. і Б. на квартирі останнього вступали між собою в статеві зносини. Робили вони це тоді, коли дружина Б. увечері йшла на роботу, а вдома залишався 5-річний Андрій. Неодноразово такі дії відбувалися на його очах.

Варіант. А. було 15 років.

Дайте юридичну оцінку діям А та Б.

Задача № 13

М. зустрічався з підлеглими йому по службі жінками, розпивав з ними спиртні напої, після чого пропонував вступити в статеві зносини, обіцяючи перевести на більш оплачувану роботу. Н. погодилася.

Варіант. М. погрожував Н. звільнити з роботи.

Дайте юридичну оцінку діям М.

Задача № 14

В., погрожуючи вбивством, змусив 17-літнього Н. задовольнити з ним статеву пристрасть неприродним способом.

Варіант. Задоволення статевої пристрасті мало місце за взаємною згодою.

Дайте юридичну оцінку діям В.

Задача № 15

Викладач харчової академії Ч. на іспиті оцінив знання студентки-заочниці Ф. як незадовільні та сказав, що вона не одержить позитивної оцінки доти, поки не буде кмітливою в міжособистісних стосунках з викладачем. Перепитавши, чи йдеться про інтимну близькість, Ф. вступила в статевий зв’язок із Ч., після чого останній оцінив її знання з навчальної дисципліни як задовільні.

Дайте юридичну оцінку діям Ч.

Задача № 16

Перебуваючи на міському пляжі, Х. розташувався біля групи дівчаток віком 11—13 років, яким показував пеніс. Познайомившись того ж вечора з 12-річною В., він показував їй порнографічні світлини, розповідав про принади сексуального життя, схиливши її до статевого акту. Після інтимної близькості В. зізналася, що вже мала певне уявлення про сексуальні стосунки з телевізійних передач.

Дайте юридичну оцінку діям Х.

Тема 26. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

  1. Загальна характеристика та види злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

  2. Злочини, пов’язані з перешкоджанням здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі (ст.ст.157, 160 КК).

  3. Злочини, пов’язані з порушенням порядку проведення виборів або референдуму (ст.ст.158, 158-1, 158-2, 159, 159-1 КК).

  4. Злочини, пов’язані із порушенням особистих прав громадян (ст.ст.162, 163, 182 КК).

  5. Злочини, пов’язані із порушенням рівноправності громадян, їх права на освіту та безоплатну медичну допомогу (ст.ст.161, 183, 184 КК).

  6. Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій.

  7. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

  8. Грубе порушення законодавства про працю та грубе порушення угоди про працю.

  9. Примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку.

  10. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

  11. Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей та ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків.

  12. Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування.

  13. Зловживання опікунськими правами.

  14. Розголошення таємниці усиновлення (удочеріння).

  15. Незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння).

  16. Порушення авторського права і суміжних прав та порушення прав на винаходи, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію.

  17. Пошкодження релігійних споруд чи культурних будинків та незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь.

  18. Перешкоджання здійсненню релігійного обряду.

  19. Посягання на здоров’я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів.