Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рим право_Глин_2008 .doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Ульпіан “Коментар до Едикту”

Д.9, 2, 7, 5 (Лабеон): Але якщо хтось вдарить хворого раба і той загине, Лабеон вірно каже, що він повинен відповідати за Аквілієвим законом, бо для різних те, що несе смерть, різне.

Д. 18, 1, 21(Лабеон): Лабеон пише, що незрозумілість (неясність) пакту має шкодити скорше продавцю, який його склав (сформулював), ніж покупцю,тому що він повинен був говорити ясніше до початку виконання угоди.

Д. 18, 6, 1, 2(Лабеон): Требацій говорить, якщо покупець опечатав бочку, вона вважається такою, що передана. Лабеон – навпаки, і це вірно. Печатка зазвичай прикладається для того, щоб уникнути підміни, а не для того, щоб товар вважати таким, що переданий.

Д. 19, 2, 19, 4 (Лабеон): Якщо той, хто наймає житло, прибудує ворота або іншу будівлю, який позов має місце? І Лабеон написав, що в даному випадку має бути позов із договору найму, щоб тому, хто наймає, було дозволено забрати все, що покращує, але за умови, що він дасть гарантію того, що не погіршить будівлі, не спричинить шкоду, забираючи те, що покращило будівлю, що він поверне будівлю у первісному стані.

Коментар до преторського едикту

Д. 19, 1, 13, 4 (Ульпіан): Якщо продавець з умислом зробить щось, щоби продати річ дорожче,наприклад, збреше про те, що раб навчений ремеслу або має пекулій, він несе відповідальність за позовом із купівлі, для того, щоб забезпечити покупцеві суму,яку він переплатив за раба, якби той дійсно мав пекулій або був навчений ремеслу.

Д. 18, 1, 37 (Ульпіан): Якщо хтось продав ділянку, що дісталася йому у спадок, таким чином: “Нехай буде куплена тобою за таку ціну, за яку її купив заповідач” , а потім виявиться, що її було подаровано заповідачеві, вважається, що продаж було укладено без ціни взагалі, тому що вона буде подібною до продажу, укладеного під умовою; такий продаж є недійсним, якщо умову не буде виконано.