Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рим право_Глин_2008 .doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Титул II. Про залік (компенсації)

1. (Модестіан). Компенсація є взаємний розрахунок борга та вимоги.

  1. (Юліан). Кожен усуває подані йому вимоги кредитора, який разом з тим є і боржником, якщо він готовий провести розрахунок.

  1. (Ульпіан). І борги природні (натуральні) теж йдуть у залік.

Книга Двадцята Титул 1. Про пігнус та іпотеки, як вони встановлюються та припиняються

4. (Гай). Іпотека укладається шляхом договору, коли хтось погоджується, щоб його речі внаслідок якого-небудь зобов'язання були обтяжені іпотекою; не стосується справи, якими словами здійснено (іпотеку) так само як це має місце у тих зобов'язаннях, що укладаються шляхом згоди (домовленості). Таким чином, річ, відносно якої є домовленість, стає зобов'язаною й без письмового документа. Але про це складаються документи, щоб за їхньою до­помогою можна було легше довести те, що вчинено.

5. (Марціан). Слід знати, що речі можуть бути переданими у іпотеку при якому завгодно зобов'язанні...

9. (Гай). ...§ 1. Що може бути предметом купівлі-продажу, те може бути і предметом застави.

13. (Марціан). ...§ 2. Встановлено, що можна прийняти у за­ставу і уже заставлену річ...

14. (Ульпіан). ...§ 1. Утих випадках, коли існує натуральне зобов'язання, продовжує існувати й застава.

  1. (Гай). І те, що поки не існує, але буде існувати, може бути переданим у іпотеку...

Титул IV. Хто має переваги відносно пігнусу та іпотеки

2. (Папініан). Хто загалом прийняв майно боржника у за­ставу, має перевагу перед тим, кому пізніше передано (у заставу) маєток, який входить до складу цього майна, хоча він може стяг­нути свої гроші за рахунок іншого майна...

  1. (Гай). Відносно застави користується перевагами той, хто раніше дав гроші у позику (і отримав іпотеку)...

Титул VI. Як припиняється пігнус та іпотека

6. (Ульпіан). Право застави припиняється, якщо борг спла­чено або у цьому відношенні дано задоволення. Те саме можна сказати, якщо відносини застави припинились внаслідок закінчен­ня перебігу строку або якщо з якихось підстав припинилось зобо­в'язання, у зв'язку з яким встановлено заставу.

  1. (Марціан). Як із знищенням тілесної речі, так і з припинен­ням узуфрукту застава або іпотека зникають...

Книга двадцять Шоста

Титул 1. Про опіку

1. (Павл). Як визначав Сервій, опіка є встановлена і дозволе­на цивільним правом сила та влада над вільною особою для за­хисту того, хто внаслідок віку не в змозі захищатись самостійно...

13. (Помоній). Може бути призначено і піклувальника особі, яка має опікуна, внаслідок хвороби опікуна або його похилого віку; призначений вважається скоріше таким, що керує справами, ніж піклувальником.

§ 1. Буває й помічник по опікунству, призначати якого претор дозволяє опікунам, котрі самі не можуть подужати управління опі­кою; однак... вони призначають на свою відповідальність.

(При перекладі використано видання: Дигесты Юстиниана.Избранные фрагменты в переводе и с примечаниями И.С.Перетерского.-М.,1984)

Дигести.

Д.9, 2, 52, 1(Алфен Вар): Крамар вночі на камені посеред шляху виставив світильник. Хтось забрав його.

Переслідуючи невідомого, і намагаючись його утримати, крамар вимагав повернути викрадене. Але той не тільки не повернув світильника, але й став шмагати крамаря батогом.

Внаслідок бійки, що спалахнула, крамар вибив око супротивникові.

Крамар питає, чи вважатиметься шкода, яку він спричинив, неправомірною, адже йому першому завдали удару батогом.

Я відповів: якби він вибив око ненавмисно,не стали б вважати, що він спричинив цю шкоду неправомірно, тому що винен той, хто завдав удару першим.

Однак, якби йому не було нанесено побоїв, а він перший розпочав бійку, щоб вихопити світильника, вважається, що це відбулося за вини крамаря.

Д.19, 1, 26 (Алфен Вар): Якщо хтось, продаючи земельну ділянку, вказав у якості приналежності сто бочок,які на його твердження, знаходились на ділянці, то, хоча б там і не було жодноЇ, він буде винен ці бочки покупцеві.

Д.19, 2, 30, 3 (Алфен Вар): Той, хто замовив побудову будівлі, окремо вказав в договорі: ”Кожен,раз, коли буде потреба в камінні, за каміння і за роботу замовник дасть підрядчику по сім (сестерцій) за кожен фут”;

Питається, як провадити вимірювання: чи у випадку лише остаточного виконання замовлення або ж навіть у випадку, якщо замовлення не було виконано?

Відповів, що навіть якщо не було виконано.