Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рим право_Глин_2008 .doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Додаток закони хii таблиць таблиця і

1.Якщо викликають (будь-кого) на судомовлення,хай (викликаний) йде.Якщо (він) не йде,то хай (той,що викликав) підтвердить (свій виклик) при свідках,а потім веде його силою.

2. Якщо (той,кого викликали) відшукує підстави,щоб не з явитися,хай (той,що його викликав) накладе на нього руку.

3. Якщо перешкодою (для прибуття того,кого викликали,на судомовлення) буде його хвороба або старість,хай (той,хто викликав) надасть йому тяглову худобу…Візка,якщо не схоче,надавати не зобов язаний.

4. Хай поручителем (на судомовленні) за того,хто живе своїм коштом буде (тільки) той,хто має своє господарство.За безмаєтного громадянина поручителем буде той,хто побажає.

6. Відносно чого домовляться,про те хай (позивач) і клопочеться (на судомовленні).

7. Якщо (учасники позову) не дійдуть згоди,хай (вони) до опівдня зійдуться для позову на форумі або на коміціумі.Хай обидві сторони по черзі захищають (своє діло).

8.Після опівдня (магістрат) затвердить вимогу тієї сторони,котра є присутньою (при судомовленні).

9. Якщо (на судомовленні) присутні обидві сторони,хай захід сонця буде остаточним терміном (судомовлення).

Таблиця іі.

1.(Гай.Інституції.1У.14).За позовами у 1000 і більше асів стягувалася (до каси понтифіків) судова застава (500 асів),за позовами на меншу суму – 50 асів,так було встановлено Законом ХІІ таблиць.Якщо суперечка стосувалась волі будь-якої людини,то,хоча б ціна її була найвищою, однак тим же законом передбачалось,щоби суперечка йшла про заставу (за людину, щодо волі якої існував спір) усього лише (у розмірі 50 асів).

2. Якщо одна з таких причин,як… тяжка хвороба або (збіг дня судового розгляду) з днем,призначеним для звинувачення (будь-кого) у зраді,(буде перешкоджати) судді,третейському посереднику або стороні,що позивається (з явитися на судовий розгляд),то (таке) має бути перенесеним на наступний день.

3. Хай (такий,що позивається),котрому не вистачає свідчень свідків,йде до воріт дому (свідка,що не з явився на судовий розгляд) і протягом трьох днів прилюдно звертається (до нього).

Таблиця ііі.

1.Хай будуть (надані боржнику) 30 пільгових днів після визнання( ним ) боргуабо після постанови (проти нього) судового рішення.

2.(Після закінчення вказаного терміну) хай (позивач) накладе руку (на боржника).Хай веде його на судомовлення (для виконання ухвали).

3. Якщо (боржник) не виконав (добровільно) судової ухвали і ніхто не звільнив його від відповідальності при судомовленні,хай (позивач) веде його до себе і надягне на нього кайдани вагою не менше,а якщо забажає,то й більше,ніж 15 фунтів.

4. (Під час перебування в ув язненні боржник),якщо хоче,може годуватися за власний рахунок.Якщо ж він не в змозі себе утримувати,то хай (той,хто утримує його у в язниці) дає йому фунт борошна в день,а при бажанні може давати й більше.

5. (Авл Гелій.Атичні ночі. ХХ.1.46).Тим часом (тобто поки боржник був в ув язненні),він мав право примиритися (з позивачем),але якщо (сторони) не примирилися,то (такі боржники) лишались в ув язненні 60 днів.Протягом цього терміну їх трічі поспіль у ринкові дні приводили до претора на коміціум і (при цьому) оголошувалась присуджена з них сума грошей.На третій ринковий день вони карались на горло або поступали на продаж за кордон,за Тібр.