Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рим право_Глин_2008 .doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Титул V. Dе саріtе mіnutis

1. (Гай). Зменшення правоздатності є зміною (юридичного) стану.

  1. (Паул). Існують три види зменшення правоздатності: най­вище, середнє, найменше, оскільки ми маємо три (якості) свобо­ду, громадянство, приналежність до fаmіliа. Тому, коли ми втра­чаємо все це.., то зменшення правоздатності є максимальним, коли ж ми втрачаємо громадянство, але зберігаються і свобода, і громадянств, а змінюється лише fаmіlіа, то, зрозуміло, що зменшен­ня правоздатності є найменшим.

Титул VIII. Про прийняття обов'язків третейского судді

1. (Паул). Домовленість сторін про передачу їхнього спору на розгляд третейского суду (cоmprоmissum) це схоже на судовий порядок і мае на меті закінчення спору.

  1. (Паул). Третейский суддя може виносити рішення у тих справах, розрахунках і спорах, які мали бути спочатку (до домов­леності) між особами, які домовились, але не у тих, що виникли пізніше...

Титул іх. Хай повернуть отримане хазяї кораблів, постоялих дворів тощо

1. (Ульпіан). Претор каже: "Якщо хазяї корабля, готелю тощо не повернуть те, що взяли від когось на схов, то я дам на цій підставі позов".

§ 1. Цей едикт вельми корисний, оскільки звичайно доводить­ся покладатись на їхню чесність і довіряти їм речі для схову. І хай ніхто не думає, що це правило є суворим, оскільки від розсуду цих осіб залежить не брати (речі) від кого-небудь.

5. (Гай). Хазяї корабля і готелю тощо отримують плату не за збереження (речей), але хазяїн корабля-за перевезення пасажирів, хазяїн готелю-за дозвіл мандрівникам залишатись у го­телі,.. і, однак, вони відповідають за збереження (речей). Бо й "валяльщик", і кравець отримують платню не за збереження, а за своє ремесло, але відповідають за позовом ех Іосаtо за збереження.

6. (Паул). Хай би тебе безоплатно перевозили на кораблі або ти безоплатно знаходився у готелі, разом з тим не можна запере­чувати, що ти маєш асtіоnes іn fасtum, якщо тобі протиправно завдано шкоди.

  1. (Ульпіан). Хазяїн повинен відповідати за дії усіх членів свого екіпажу, вільні вони чи раби. і справедливо він відповідає за них, оскільки залучив їх сам cвій ризик.

Книга п'ята Титул 1. Про суди, куди подають і де відповідають за позовами

1. (Ульпіан). Якщо (сторони) підпорядковують себе якійсь юрисдикції і домовляються про це, то відносно тих, що погоди­лись має юрисдикцію будь - який суддя, котрий очолює судове місце або має іншу юрисдикцію.

5. (Ульпіан). Якщо хтось з викликанних до претора підпо­рядкований чужій юрисдикції, то він має з'явитися ..., бо претор повинен встановити чи має він (у даній справі) юрисдикцію, і той, кого викликали, не може ставитись з неповагою до влади претора. Бо й посли, й інші особи, які мають право вимагати, щоб звернен­ня до них було у їхньому домі, знаходяться у такому становищі, що у разі виклику до суду, мають з'явитися, щоб послатися на свої привілеї.

20. (Паул). Слід вважати, що будь-яке зобов'язання має розгляд датись як контракт: у якому б місці хтось не прийняв на себе зобов'язання, він вважається таким, що уклав контракт, якщо навіть його борг виник не з позики...

ЗО. (Марцелл). Де було почато судовий розгляд, там його потрібно й завершати...

Книга Шоста