Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект БССВчІІІ.doc
Скачиваний:
2185
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
8.52 Mб
Скачать

Міжнародний розпізнавальний знак

1. Міжнародним розпізнавальним знаком цивільної оборони, передбаченим пунктом 4 статті 66 Протоколу, є блакитний рівносторонній трикутник на оранжевому фоні (рис. 3).

2. Рекомендується, щоб:

а) якщо трикутник зображений на прапорі, пов’язці і накидці, оранжевим фоном використовувався прапор, пов’язка або накидка;

б) один із кутів трикутника був спрямований вертикально догори;

в) жоден із кутів трикутника не торкався краю фона.

3. Міжнародний розпізнавальний знак має бути настільки великим за розмірами, як цього вимагають обставини. Коли це можливо, він наноситься на рівну. Відповідно до інструкцій компетентної влади персонал цивільної оборони, коли це можливо, повинен носити головні убори і одяг з міжнародним розпізнавальним знаком. Уночі або при обмеженому бачені розпізнавальний знак може підсвічуватись або світитися; він може також виготовлятися із матеріалів, що дозволяють розрізняти за допомогою технічних засобів виявлення.

Рис.3. Блакитний трикутник на оранжевому фоні.

Міжнародний спеціальний знак

1. Міжнародним спеціальним знаком для установок і споруд, що утримують небезпечні сили, як це передбачено в статті 56, пункт 7, Протоколу, являється група з трьох кіл яскраво-оранжевого кольору однакового розміру, розміщених на одній осі, а відстань між кожним колом повинно складати один радіус, у відповідності з зразком зображеним на рис. 4.

2. Знак повинен бути на стільки великим, на скільки цього вимагають дані обставини. При нанесенні на значну поверхню знак може повторюватись на стільки часто на скільки цього вимагають дані обставини. Коли це можливо, знак наноситься на рівну поверхню або на прапори, які видно з усіх можливих напрямків і з найбільшої відстані.

3. На прапорі відстань між зовнішніми межами знаку і прилягаючими боками прапора рівняються одному радіусу кола. Прапор повинен мати прямокутну форму, а його фон повинен бути білого кольору.

4. Вночі або при обмеженому баченні розпізнавальний знак може підсвічуватись або світитися; він може також виготовлятися із матеріалів, що дозволяють розрізняти за допомогою технічних засобів виявлення.

Рис.4. Міжнародний спеціальний знак для установок і споруд, що

утримують небезпечні сили.

Розпізнавальна емблема

Розпізнавальна емблема (червона на білому фоні) повинна бути настільки великою, наскільки це виправдано в даних обставинах. У відношенні форм хреста, півмісяця або лева на сонці Високі Сторони що Домовляються можуть керуватись зразками зображеними на рис. 5.

1. Розпізнавальна емблема, коли це можливо, наноситься на плоску поверхню, на прапори або зображається будь-яким іншим образом, відповідаючи рельєфу місцевості так, щоб її можно було бачити зі всіх можливих напрямків і з найбільшої відстані, і з повітря.

2. Вночі або при обмеженому баченні розпізнавальна емблема може підсвічуватись або світитися.

3. Розпізнавальна емблема може також виготовлятися із матеріалів, що дозволяють розрізняти її за допомогою технічних засобів виявлення. Червона фарба відповідної частини емблеми наноситься поверх чорної ґрунтовки з метою полегшення її розпізнавання, в часності за допомогою інфрачервоних приборів нічного бачення.

4. Медичний і духовний персонал, виконуючі свої обов’язки на полі бою, повинен, по можливості, носити головний убір з розпізнавальною емблемою.

5. Емблема червоного лева і сонця з 1980 року не використовуєтьсяні однією державою

Рис.5.Розпізнавальні емблеми (червоні на білому фоні)